Rimšēvičs pauž satraukumu par valdības plānotajām izmaiņām nodokļos (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs preses konferencē informē par ekonomisko situāciju eirozonā un Latvijā, komentē jautājumu, vai Latvijas tautsaimniecībā ir pārkaršanas riski.
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs preses konferencē informē par ekonomisko situāciju eirozonā un Latvijā, komentē jautājumu, vai Latvijas tautsaimniecībā ir pārkaršanas riski. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdības rīcības plānā minētās gaidāmās izmaiņas nodokļu sistēmā ir satraucošas, otrdien valdības un sociālo partneru veidojošajā nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē uzsvēra Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Lai arī NTSP balsstiesības ir valdības un sociālo partneru pārstāvjiem, Latvijas Bankas prezidents izmantoja iespēju paust savas domas par sēdē apskatīto Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) valdības rīcības plānu.

Viņa ieskatā, valdības rīcības plānā ietvertās ministriju vēlmes viena miljarda eiro apmērā un patlaban plānotā 2020.gada negatīvā fiskālā telpa rosina domāt par valdības rīcības plāna sadalīšanu divās daļās - darbos bez lielas fiskālas ietekmes un fiskāli ietilpīgos darbos. Tāpat Rimšēvičs ir pārliecināts, ka valdības rīcības plānā būtu jāietver konkrēti izmērāmi rādītāji.

Kā satraucošu Latvijas Bankas prezidents minēja valdības rīcības plānā ietverto nodokļu politikas pārskatīšanu, ko plānots veikt līdz 2020.gada vidum. "Līdz šim tika uzsvērts, ka nodokļu sistēmā tuvākajā laikā netiks mainīta," pauda Rimšēvičs.

Tāpat centrālās bankas vadītājs uzsvēra, ka valdībai, gatavojot nākamo gadu budžetus, būtu jāparedz budžets bez deficīta, jo tādējādi valsts varēs iegūt augstāku starptautisko kredītreitingu, kas nozīmētu izdevīgākas iespējas aizņemties un finansēšanas nosacījumus.

"Katrā ziņā valdības rīcības plāns ir labs, bet pie tā vēl jāstrādā, lai būtu precīzāki izpildes rādītāji," uzsvēra Rimšēvičs.

Savukārt finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) norādīja, ka valdība ar sociālajiem partneriem jau ir vienojusies, ka valdībai ir iespējams uzlabot nodokļu sistēmu.

"Nākamā gada janvārī sāksim darbu pie nodokļu sistēmas izvērtējuma, kas nozīmē, ka uzņēmēji jau divus gadus būs strādājuši ar nemainīgu nodokļu sistēmu. Arī pēc jaunajām nodokļu izmaiņām uzņēmēji trīs gadus strādās bez izmaiņām nodokļos," sacīja ministrs.

Ministru prezidents norādīja, ka viņš un finanšu ministrs arī iestājas par bezdeficīta budžetu, bet šajā jautājumā viņu abu domas šajā valdībā ir mazākumā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu