Lāce par postošo ugunsgrēku Parīzē: Pieredzam Rietumeiropas vērtību zaudēšanu (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Māra Lāce
Māra Lāce Foto: Kristaps Bardziņš

Otrdienas rītā par postošo ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē telefonsarunā Latvijas Televīzijai raidījumā "Rīta panorāma" Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce atklāja, ka viņai šis ugunsgrēks atgādinājis 2013. gada ugunsgrēku Rīgas pilī, norādot, ka toreiz viņai "nācās pavadīt visu nakti, uztraucoties par Latvijas muzeja vērtībām".

"Tas ir ļoti zīmīgi, ka mēs visādā veidā pieredzam Rietumeiropas vērtību zaudēšanu - gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Parīzes Dievmātes katedrāle ir nācijas simbols, eiropeiskās identitātes simbols un viena no nozīmīgākajām arhitektūras vērtībām," viņa saka, piebilstot, ka labi, ka izdevies tomēr arī kaut ko saglābt. 

Direktore pauda prieku, ka ugunsdzēsējiem izdevies saglābt divus galvenos torņus un zvanu torni. "Tas ir ļoti būtiski celtnes atjaunošanai nākotnē."

Tāpat Lāce pauda gandarījumu, ka vairāki nozīmīgi mākslas mecenāti jau pieteikušies ziedot vērienīgas summas kultūrvēsturiskā pieminekļa atjaunošanai, vienlaikus atgādinot: "Šis gadījums pierāda kārtējo reizi to, cik ārkārtīgi liela nozīme ir sīkumiem un šim faktoram, kas saucas nolaidība, paviršība. Par to ir ārkārtīgi daudz jādomā."

Foto: Parīzes Dievmātes katedrāle: rīts pēc ugunsgrēka.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu