Ūdens, zāles, ģeneratori: Venecuēlā piegādā pirmos humānās palīdzības sūtījumus (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Otrdien Venecuēlā sākusi ierasties Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas (ICRC) piegādātā humānā palīdzība, paziņojis Venecuēlas Sarkanais Krusts.

«Ar lielu prieku un atbildību mēs vēlamies informēt, ka Venecuēlā ierodas pirmais Sarkanā Krusta palīdzības sūtījums,» tviterī raksta Sarkanais Krusts.

Vietējie mediji ziņo, ka pirmā kravas lidmašīna ar palīdzības sūtījumu nolaidusies lidostā pie galvaspilsētas Karakasas.

Palīdzībā ietilpst medicīnas piegādes un elektrības ģeneratori, kas tiks izdalīti pa valsts slimnīcām.

Foto: AFP/SCANPIX

Otrdien Karakasā Sarkanā Krusta darbinieki izdalīja tīru dzeramo ūdeni un ūdens attīrīšanas tabletes.

ICRC pagājušajā nedēļā panāca vienošanos ar Venecuēlas prezidentu Nikolasu Maduro par humānās palīdzības ievešanu Venecuēlā un paziņoja, ka trīskāršo savu budžetu Venecuēlai līdz 24,6 miljoniem dolāru.

Venecuēlā turpinās konfrontācija starp līdzšinējo prezidentu Maduro un opozīcijas līderi Huanu Gvaido, kas sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu pagaidu izpildītāju un kuru par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju atzinušas kopumā 60 valstis, arī ASV un vairākas Latīņamerikas valstis.

Valstī valda smaga ekonomiskā krīze, trūkst pārtikas, medikamentu un citu pamata preču un traucēta elektroapgāde.

Foto: AFP/SCANPIX

Maduro noliedz, ka Venecuēlā būtu iestājusies humānā krīze, un vaino ASV sankcijas Venecuēlas nedienās.

Janvārī Gvaido centās panākt, ka Venecuēlā tiek ievesta saziedotā pārtika un medikamenti no Kolumbijas un Brazīlijas, bet šie centieni cieta neveiksmi, jo Maduro lojālā armija nobloķēja piegādes uz robežas.

Maduro apgalvoja, ka šādas palīdzības pieņemšana būtu pirmais solis ASV iebrukumam. Lielu daļu palīdzības veidoja ziedojumi no ASV.

ANO aplēsusi, ka ceturtajai daļai no 30 miljoniem Venecuēlas iedzīvotāju nepieciešama humānā palīdzība.

Valstī no nepietiekama uztura cieš 3,7 miljoni cilvēku – trīsreiz vairāk nekā periodā no 2010. līdz 2012.gadam, liecina ANO aplēses.

Vismaz 22% bērnu līdz piecu gadu vecumam cieš no hroniska nepietiekama uztura.

Pasaules Banka (PB) prognozē, ka Venecuēlas ekonomika šogad varētu samazināties vēl par 25%.

Banka secinājusi, ka Venecuēlas nedienas galvenokārt skaidrojamas ar valsts ekonomikas pārvaldību, nevis naftas cenu kritumu pasaules tirgū, un banka Venecuēlas krīzi dēvē par līdz šim smagāko reģiona mūsdienu vēsturē.

PB vēsta, ka naftas cenu kritums, kā arī kropļojoši politiskie lēmumi, haotiski fiskālie pasākumi un vispārējās ekonomikas nepareiza pārvaldība Venecuēlā novedusi pie hiperinflācijas, devalvācijas, parādsaistību maksātnespējas gadījumiem un ievērojamu IKP un patēriņa kritumu.

Banka lēš, ka līdz gada beigām inflācija valstī varētu sasniegt desmit miljonus procentu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu