Kariņš: Latvija ne dienas nav nožēlojusi iestāšanos ES (34)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Eiropas parlaments

Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā trešdien notika deputātu un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvju debates, kurās uzrunu par Eiropas nākotni sniedza Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). 

VIDEO: Krišjāņa Kariņa runa Eiropas Parlamentā

No savas puses un savas valsts vārdā varu teikt, ka ne dienas neesam nožēlojuši lēmumu iestāties ES," teica Kariņš, īpaši izceļot tādas ES vērtības kā brīvība, demokrātija un tiesiskums.

"Eiropā jau simtiem gadu domstarpības tika risinātas ar militāro spēku, bet tagad ir citādi. Un labāka veida par šo nav," uzsver Kariņš.

Savā runā Kariņš norādīja uz četriem jautājumiem, par kuriem pašlaik satraucas ES iedzīvotāji: nodarbinātība, dzīvesveids migrācijas kontekstā, klimats un aizsardzība.

Viņš aicināja ES valstīm būt vienotām kā žagaru saišķim, nevis katram būt kā atsevišķam zariņam, ko viegli pārlauzt.

Kariņš mudināja attīstīt vienoto tirgu, lai ES varētu konkurēt ar ASV un Ķīnu - valsti, kurai patlaban negodīga konkurence pašlaik ļauj baudīt dažādas priekšrocības.

Foto: Eiropas parlaments

Runājot par migrāciju, Kariņš mudināja Eiropu strādāt pie integrācijas. "Migrācijas jautājumā nav vienkāršas atbildes," sacīja Kariņš. Viņš norādīja, ka jāstrādā pie integrācijas, jāstiprina ārējo robežu aizsardzība, kā arī nāksies finansēt bēgļu apmetnes un tiesiskuma veicināšanu citās valstīs.

Vides aizsardzības jomā jāveicina pāreja uz "tīro" enerģētiku, uzsvēra Kariņš.

Aizsardzības jomā Kariņš kā aktuālu problēmu iezīmēja nevis tiešus vardarbības draudus, bet gan Krievijas īstenoto liela mēroga dezinformācijas kampaņu.

"Krievija ir politiski vienveidīga valsts, kas ir pārliecināta, ka vienmēr ir aplenkumā un apdraudēta. Viņi cīnās, vājinot ienaidniekus. Sociālie mediji ir veids, kā momentāni izplatīt dezinformāciju un melus. Aizvien vairāk cilvēku saņem ziņas internetā," uzsver Kariņš.

Viņš runā izteicās, ka likumdevējiem uzmanīgi jābalansē starp atbildīgu pieeju šim jautājumam, lai tā nekļūtu par cenzūru.

Pieņemot lēmumus, konstruktīvi noskaņotajiem politiķiem nevajadzētu cīnīties ar populistiem, bet gan censties saprast, kāpēc tauta tos atbalsta.

"Necīnīsimies pret populistiem, bet risināsim problēmas, kas cilvēkiem liek raudzīties populistu virzienā," uzsver Kariņš.

"Krišjāni, jūs esat ļoti populārs šajā parlamentā," pēc Kariņa runas sacīja EP priekšsēdētājs Antonio Tajāni.

Pēc debatēm Strasbūrā paredzēta Tajāni un Kariņa tikšanās ar žurnālistiem. Šīs bija divdesmitās un noslēdzošās EP debates ciklā par Eiropas nākotni ar kādu no Eiropas Savienības dalībvalstu vadītājiem.

Līdz ceturtdienai Strasbūrā norisinās astotā EP sasaukuma pēdējā plenārsesija.

Kariņš ir divdesmitais ES līderis, kurš ar EP deputātiem debatējis par Eiropas nākotni. Latvijas Ministru prezidents noslēdz debašu ciklu pirms maija otrajā pusē gaidāmajām EP vēlēšanām.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu