Vairākas pārtikas ražotāju organizācijas atbalsta depozīta sistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF), Latvijas Bezalkoholisko dzērienu uzņēmumu asociācija, Latvijas Alus darītāju savienība (LADS) un Latvijas Alus darītāju asociācija plāno parakstīt memorandu par mērķtiecīgu sadarbību un finansiālo gatavību, lai Latvijā ieviestu depozīta sistēmu efektīvai iepakojumu savākšanai un otrreizējai pārstrādei, informēja LPUF Padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

LPUF Padomes priekšsēdētāja informēja, ka, ņemot vērā to, ka Eiropas Savienība (ES) dalībvalstīm ir izvirzījusi līdz 2025.gadam nodrošināt 77%, bet līdz 2029. gadam - 90% vienreiz lietojamās plastmasas pudeļu ar vāciņiem savākšanu un otrreizēju pārstrādi, depozīta sistēma ir vienīgais ceļš, kas var nodrošināt šādu mērķu sasniegšanu.

Memoranda parakstīšanas laikā, kas ir plānota 24.aprīlī, plkst.10 valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas Valsts meži" (LVM) vēstniecībā Vaiņodes ielā 1, Rīgā, nozares pārstāvji un atbalstītāji skaidros savu redzējumu par depozīta sistēmas ieviešanu, kā arī depozīta sistēmas sasniegtos rezultātus citās Eiropas valstīs.

Pasākumā piedalīsies LPUF priekšsēdētāja un Latvijas Alus darītāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Šure, Latvijas Bezalkoholisko dzērienu uzņēmumu asociācijas valdes locekle Eva Sietiņsone, LADS izpilddirektors Pēteris Liniņš, LADS valdes priekšsēdētājs Vladimirs Barskovs un LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Kā ziņots, šajā sasaukumā parlaments turpina darbu ar grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem.

Likumprojektā noteikts, ka depozīta sistēma ir izlietota, atkārtoti vai vienreiz lietojama dzērienu iepakojuma pieņemšana no patērētāja, tā šķirošana, pārvadāšana, uzglabāšana, pārstrāde vai reģenerācija. Tāpat sagatavošana atkārtotai izmantošanai, kā arī iepriekš minēto darbību plānošana un organizēšana. Paredzēts, ka uz depozīta iepakojuma etiķetes būs jābūt speciālai norādei par šīs sistēmas piemērošanu.

Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.

Paredzēts, ka likuma izmaiņām būs pozitīva ietekme uz vidi, samazinot piegružojumu mežos, ceļmalās un citās vietās. Prasību ieviešana veicinās izlietotā iepakojuma pārstrādes apjoma palielināšanu, kā arī rosinās patērētājos atbildīgāku rīcību vides jomā, atzīmēts likumprojekta anotācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu