"Ķīmiskie brāļi" sarūpējuši pamatīgu "tehno dopinga" devu

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
The Chemical Brothers
The Chemical Brothers Foto: Publicitātes foto

Britu dīdžeju tandēms "The Chemical Brothers" jau labu laiku ir izkāpis ārpus laika. Ja deviņdesmitajos gados kopā ar virkni citām elektroniskās mūzikas grupām, "ķīmiskie brāļi" bija daļa no novatoriskas globālas reiva kustības, tad, mainoties laikam, tendencēm un modei, duets uz kādu laiku kļuva par marginālu parādību mūsdienu komercializētās deju mūzikas laukā. Tomēr autentiskas, analogas vērtības nenoveco, tās allaž atrod ceļu pie izglītota klausītāja, un izskatās, ka ar devīto studijas albumu "The Chemical Brothers" mums lieku reizi atgādina, ka elektroniskās mūzikas vēsturē grupai bija un ir ļoti nozīmīga loma. 

The Chemical Brothers "No Geography"

(Virgin EMI)

10/12

Veidojot jauno plati, abi dīdžeji - 48 gadus vecie Toms Roulends (Tom Rowland) un Eds Saimonss (Ed Simons), izveidojuši "studiju studijā", proti, viņi notrausuši putekļus no sava deviņdesmito gadu bungmašīnu, sintezatoru arsenāla, lai atgrieztos tajās sajūtās, kas bijušas grupas slavas gados - deviņdesmito gadu vidū. Šoreiz vīri izvairījušies no daudzu viesvokālistu, reperu klātbūtnes, un kā galveno sadarbības partneri uzaicinājuši 22 gadus veco norvēģu laumiņu Auroru (Aurora Aksnes). Viņas balss dzirdama vairākās dziesmās. Arī ievadošajā "Eve of Destruction", kurā Auroras balss apstrādāta ar "robotisku" efektu. 

Viesvokālistu vietā vairāk izmantoti dažādi sampli - gan no eksperimentālās 60. gadu dzejas, gan kino. Īpaši jaudīgi izskan skaņdarbs "Mah", kurā iestrādāts režisora Sidnija Lūmeta 1976. gada filmas "Tīkls" ("Network") fragments.

"Esmu dusmīgs pēc velna, esmu dusmīgs pēc velna," skan aktiera Pītera Finča (Peter Finch) balss. Muzikāli pavadījums tiek pakāpeniski kāpināts, līdz eksplodē nevaldāmā tehno. 

Video: Network "Mad as Hell Scene"

Video: The Chemical Brothers "MAH"

Interesanti, ka albumā, kurš tapis studijā, iestrādāti aplausi un pūļa balsis. Tas atsauc atmiņā 2012. gada koncertfilmu "Don’t Think".

Divritenis šajā albumā netiek no jauna izgudrots. "The Chemical Brothers" radījuši "reiva dopingu" mūsdienu četrdesmitgadniekiem, kuri uzauguši ar filmu "Vilcienvakte" (Trainspotting), ar "Underworld" un "The Prodigy". Cerams, ka albums atradīs dzirdīgas ausis un rezonēs ne tikai nostalģijas auditorijā...

Foto: facebook.com/pg/ChemicalBros

Atgādināšu, ka 2008. gadā «The Chemical Brothers» uzstājās Rīgā.

Foto: «The Chemical Brothers» koncerts.

Video: The Chemical Brothers "We've Got To Try"

Izdošanas datums - 12.04.2019.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu