Aprīļa sākumā, iespējams, notikušas trīs "Olainfarm" akcionāru sapulces

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Farmācijas kompānija AS "Olainfarm".
Farmācijas kompānija AS "Olainfarm". Foto: Lita Krone/LETA

Aprīļa sākumā, 1.aprīlī, notikusi zāļu ražotāja AS "Olainfarm" akcionāru sapulce pie uzņēmuma ieejas, tomēr Uzņēmumu reģistram (UR) iesniegti dokumenti par vēl divām šajā datumā notikušām akcionāru sapulcēm.

Kopumā 1.aprīlī UR tika saņemti trīs "Olainfarm" vārdā iesniegti pieteikumi izmaiņu reģistrēšanai komercreģistrā. Aģentūras LETA rīcībā nonākušie UR iesniegtie dokumenti par divām sapulcēm, kuru lēmumus iestāde nav reģistrējusi, liecina, ka abos pieteikumos bijušas dažādas neatbilstības, tostarp vienā no sapulcēm pieņemtie lēmumi ir līdzīgi jau pērn 4.septembrī notikušā akcionāru sapulcē lemtajam.

Publiski zināmajā sapulcē, kas notika pie "Olainfarm" mikroautobusā un kurā pieņemtās izmaiņas reģistrēja UR, pārstāvēti akcionāri, kuriem kopumā pieder 61,5% akciju. Savukārt vēl vienā akcionāru sapulcē, kuru, pēc iesniegtajos dokumentos atrodamās informācijas, vadījis kādreizējais uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks, piedalījušies akcionāri, kuriem kopumā pieder 72,58% akciju.

Rebenoks iepriekš sacīja, ka uzņēmuma piesaistīts tiesu izpildītājs fiksējis, ka uzņēmuma telpās 1.aprīlī nav notikusi akcionāru sapulce, un arī sarunā ar aģentūru LETA joprojām uzsver, ka viennozīmīgi akcionāru sapulce uzņēmuma telpās 1.aprīlī nav notikusi.

Rebenoks gan pieļauj, ka kaut kādu iemeslu dēļ, iespējams, iesniegta informācija par pērn 4.septembrī notikušo akcionāru sapulci, kurā arī iepriekš pārstāvēts līdzīgs akciju īpatsvars, proti, apmēram 73%, atminas bijušais "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs. Viņš gan UR iesniegtos dokumentus nav redzējis, tāpēc komentēt, kāpēc izmaiņas iesniegtas, atteicās.

Šīs akcionāru sapulces dokumentus iesniedza kādreizējā "Olainfarm" valdes locekle Inga Krūkle, kura bija pirmā persona, kuru jaunā uzņēmuma padome nomainīja pret pašreizējo "Olainfarm" valdes priekšsēdētāju Lauri Macijevski. Aģentūrai LETA Krūkle pagaidām komentārus nav sniegusi.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka ar iesniegtajiem dokumentiem Krūkle aicinājusi apstiprināt padomi, kurā ir Rebenoks, "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina, kurš mira 2017.gada decembrī, vecākā meita Irina Maligina, nelaiķa jaunākās meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze, Mārtiņš Krieķis un Daina Sirlaka. Šādā sastāvā padome tika ievēlēta pērn 4.septembrī, bet Sildedze-Baldere 1.aprīlī, pēc aģentūrai LETA pieejamās informācijas, atradās otrā akcionāru sapulcē pie uzņēmuma ieejas.

Tāpat ar iesniegtajiem dokumentiem UR aicināts uz pieciem gadiem darbam valdē reģistrēt tās priekšsēdētāju Oļegu Grigorjevu, kā arī valdes locekļus Mihailu Raizbergu, Vladimiru Krušinski, Veroniku Dubicku, Raimondu Tereņtjevu, Mārtiņu Tambaku un Krūkli. Šādā sastāvā valde strādāja līdz 2.aprīlim, kad Krūkles vietā tika izvēlēts Macijevskis, bet vēlāk 4.aprīlī Grigorjeva, Raizberga un Krušinska vietā - "Olainfarm" lielākā akcionāra "Olmafarm" vadītāja Milana Beleviča, kā arī Baldere-Sildedze un Mārtiņš Pūriņš.

Kopā ar dokumentiem iesniegti arī valdes un padomes locekļu iesniegumi ar viņu piekrišanu ieņemt attiecīgos amatus. UR iesniegti visu valdes locekļu notariāli apstiprināti pieteikumi un gandrīz visu padomes locekļu piekrišanas iesniegumi, izņemot Balderes-Sildedzes iesniegums.

UR neapstiprināja pieteikto izmaiņu veikšanu komercreģistrā, jo konstatēja virkni trūkumu, tostarp sapulces protokola izrakstā nav norādīta institūcija, kura sasauca sapulci, laiks, kad par akcionāru sapulci izsūtīts paziņojums un kad tas publicētas, kā arī sapulces norises vieta un laiks, kā arī protokolā nav minēts sapulces protokola numurs. Tāpat nav Balderes-Sildedzes piekrišanas ieņemt padomes locekles amatu un notariāli apstiprināti padomes locekļu iesniegumi.

Vēl viena akcionāru sapulce, kuras lēmumu iesniegti UR, saskaņā ar tās protokolu notikusi uzņēmumā, tajā pārstāvēti akcionāri, kuriem pieder 0,00028% akciju un to vadījis Staņislavs Semjonovs, kuru pilnvarojis 40 "Olainfarm" akciju īpašnieks SIA "Opticsservice.eu". Šis uzņēmums pieder Žanete Eihmanei.

Semjonovs lūdzis apstiprināt padomi, kuras sastāvā ir Rebenoks, Irina Maligina, Krieķis un Sirlaka, tomēr UR atlika arī šo izmaiņu reģistrēšanu, ņemot vērā konstatētos trūkumus. Šo izmaiņu reģistrēšanas dokumentos trūka Semjonova notariāla pilnvara, iecelto padomes locekļu piekrišanas ieņemt amatu, padomes locekļu saraksts, kā arī uzņēmuma valdes pilnvarojums Semjonovam parakstīt pieteikumu UR.

Abu sapulču dokumentus notariāli apstiprinājis zvērināts notārs Aigars Kaupe un viņa palīdze Ieva Miķelsone, un abiem pieteicējiem dots laiks līdz 1.jūlijam novērst UR konstatētās nepilnības.

Jau ziņots, ka "Olainfarm" jaunieceltā padome 4.aprīlī veikusi izmaiņas kompānijas valdes sastāvā, tostarp par kompānijas valdes priekšsēdētāju iecelts Macijevskis, teikts kompānijas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Atbilstoši padomes lēmumam no amata atbrīvots kompānijas līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Grigorjevs, kā arī valdes locekļi Raizbergs un Krušinskis, bet darbu valdē turpinās Dubicka, Tereņtjevs, Tambaks un aprīļa sākumā valdē ieceltais Macijevskis. Vienlaikus kompānijas valdē no jauna iecelta Beleviča, kā arī Baldere-Sildedze un Pūriņš.

"Olainfarm" pārstāvji aģentūrai LETA pavēstīja, ka kompānijas padomes sēde tika uzklausīti valdes locekļi, konstatējot rupju pilnvaru pārsniegšanu un nepienācīgu pienākumu izpildi.

""Olainfarm" padome bija spiesta pieņemt lēmumu par izmaiņām valdē, jo, iepazīstoties ar situāciju uzņēmumā, atklājās valdes locekļu rupji pārkāpumi. Konstatēta maldinošu ziņu izplatīšana par "Olainfarm" akcionāru sastāvu, kā arī pretlikumīgi paziņojumi par iepriekš izsludinātas akcionāru ārkārtas sapulces atcelšanu. Atklājās, ka 1.aprīlī "Olainfarm" valde ir parakstījusi un iesniegusi pieteikumus Uzņēmumu reģistrā par neesošas un fiktīvas akcionāru ārkārtas sapulces norisi," klāstīja kompānijas pārstāvji.

Vienlaikus "Olainfarm" padome uzdeva valdei vērsties tiesībsargājošās iestādēs, lai pārbaudītu vai minēto valdes locekļu darbībās ir konstatējams noziedzīgs nodarījums.

Jau vēstīts, ka UR 2.aprīlī apstiprināja izmaiņas "Olainfarm" valdes un padomes sastāvā. Tādējādi šobrīd uzņēmuma padomi vada ekonomists Gundars Bērziņš, bet tās sastāvā strādā arī Jānis Buks, Kārlis Krastiņš, Andrejs Saveļjevs un Haralds Velmers. Šādā sastāvā padomi 1.aprīlī pie uzņēmuma ieejas novietotā mikroautobusā iecēla akcionāri, kuriem kopumā pieder 61,5% akciju.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu