LIZDA draud ar beztermiņa streiku, ja netiks grozīti noteikumi par minimālo algu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome šodien pieņēma lēmumu par beztermiņa streika organizēšanu septembrī, ja līdz maija vidum netiks grozīti noteikumi par pedagogu darba samaksu.

Kā aģentūra LETA noskaidroja arodbiedrībā, LIZDA 23. aprīlī Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) iesniegs vēstuli, kura no nozares ministrijas pieprasīs stingras garantijas un pieprasīs konkrētus grozījumus normatīvajos aktos, kas nosaka pedagogu darba paaugstināšanās grafika īstenošanu no šī gada 1.septembra.

Ja līdz 16. maijam netiks atrasts nepieciešamais finansējums pedagogu darba samaksas pieauguma grafika izpildei no šī gada 1. septembra un nebūs veikti grozījumi pedagogu darba samaksas noteikumos, izglītības darbinieki sāks streiku.

LIZDA streiks tiks rīkots septembrī, sākot no 2. septembra, kad šogad paredzēta Zinību diena.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, lēmums par streiku pieņemts lielā vienprātībā - tikai divi kolēģi, atbalstot streika norisi septembrī, vēlējušies organizēt arī brīdinājuma streiku maijā.

Vanaga pastāstīja, ka, ja politiķi neizpildīs savu solījumu līdz maija vidum grozīt normatīvos aktus, tad, septembrī sākoties streikam, varētu tikt aktualizēts jautājums par grafika pārskatīšanu. Vienlaikus, notiekot streikam, tiks izvērsta arī plaša kampaņa, mudinot cilvēkus Eiropas Parlamenta vēlēšanās nebalsot par valdošajām partijām.

LIZDA padomes ārkārtas sēdē notikušas spraigas diskusijas par streika rīkošanu maijā vai septembrī. Pedagogi visos novados uzsvēruši, ka ir gatavi reformām, bet uzsver ka tam ir jābūt izsvērtām un kvalitatīvām. "Šī jau sen vairs nav cīņa par 40 eiro, jo tā ir pazemojoša lūgšana, bet par principu, ka arī politiķiem likumi ir jāpilda, ka arī jārealizē sevis dotie solījumi," pauda arodbiedrībā.

Arodbiedrības padome šodien vērtēja vairākus iespējamos variantus steika organizēšanas laikam. Viens no tiem paredz organizēt izglītības un zinātnes darbinieku vienas dienas vai nedēļas, vai beztermiņa streiku 2019. gada septembrī. Otrs variants paredz streiku organizēt šī gada maijā. Savukārt trešais scenārijs paredz streiku organizēt divos posmos - maijā organizēt brīdinājuma streiku, kas, nenotiekot uzlabojumiem, tiktu turpināts septembrī.

Arodbiedrība atgādināja, ka otrdien notikušajā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē tika izskatīts jautājums par valdības rīcības plāna pasākumiem, un tas tika papildināts ar punktu, ka pedagogu zemākās mēneša darba algas paaugstināšanas grafiku sāks pildīt no 2019. gada 1. septembra. Arodbiedrība uzskata, ka valdība ir spērusi pirmo soli un valdības darbības plānā ir parādījies politiķu LIZDA piketa pārrunās solītais - pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku pildīt no šī gada 1. septembra.

Jau vēstīts, ka pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika izpilde iepriekš apstiprinātos termiņos, proti, līdz šī gada septembrim, ir LIZDA prasība jautājumā par streika organizēšanu. Vanaga uzsvēra, ka arodbiedrība par valdības rīcības plānā rakstīto ir sašutusi, ņemot vērā, ka koalīcijas pārstāvji, "teju sitot ar dūri pie krūtīm" saka, ka nauda būs vēl šogad.

"Kā koalīcijas politiķi var šādi nākt un maldināt? Tā ir pazemojoša un nekrietna rīcība," vērtēja Vanaga.

LIZDA pieprasa politiķus pārtraukt "neprofesionālo un nekonsekvento" komunikāciju par grafika izpildi un līdzekļu rezervēšanu šim mērķim.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu