Vidzemes tirgus atjaunošanai nepieciešami vismaz 18 miljoni eiro (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vidzemes tirgus
Vidzemes tirgus Foto: Toms Koklītis/LETA

Vidzemes tirgus teritorijas atjaunošanai nepieciešami aptuveni 18 miljoni eiro, Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas izbraukuma sēdē deputātiem sacīja nekustamā īpašuma jomas uzņēmuma SIA "Colliers International Advisors" pārstāvis Jānis Ozols.

Rīgas Centrāltirgus (RCT) uzdevumā Ozola pārstāvētais uzņēmums ir izstrādājis iespējamo tirgus attīstības vīziju, kā arī scenārijus, kādā veidā būtu iespējams to finansiāli nodrošināt.

Izstrādājot attīstības koncepciju, eksperti veikuši teritorijas arhitektonisko un tehnisko izpēti, kā arī ņēmuši vērā pasaules praksi, attīstot šādas teritorijas.

Galvenais uzdevums bija vīzijā paredzēt pienesumu apkaimes un visas pilsētas iedzīvotājiem, kā dominējošo saglabāt tirgus funkciju, izstrādāt publisko infrastruktūru, iekļaujot tajā atpūtas zonu, bērnu laukumu un vietu kultūras pasākumiem, kā arī izstrādāt kopēju teritorijas revitalizācijas plānu.

Ekspertu izstrādātā vīzija paredz, ka pašreizējais Vidzemes tirgus Piena paviljons saglabās savu funkciju un arī nākotnē tur varēs tirgoties mājražotāji. Savukārt pašreizējā Gaļas paviljonā varētu izveidot Gastro tirgu, kurā, līdzīgi kā Centrāltirgū, varētu strādāt virkne ēdinātāju.

Starp abiem paviljoniem arhitekti piedāvājuši izveidot atklāto āra tirdzniecības ielu, kurā tirgoties varētu amatnieki vai kādi citi specializētu preču un produktu tirgotāji. Savukārt teritorijā, kas atrodas vistuvāk mājai Brīvības ielā 90, tiktu ierīkots bērnu laukums un zaļā zona.

Tāpat tirgus teritorijā tiktu atvēlēts laukums publiskiem pasākumiem, piemēram, koncertiem un gadatirgiem. Vienlaikus paredzēts, ka namā, kas atrodas Tērbatas ielas pusē, varētu izvietot birojus, veselības centrus un tamlīdzīgas iestādes.

Pēc Ozola paustā, no lēmuma pieņemšanas brīža līdz pat teritorijas nodošanai ekspluatācijā tirgus atjaunošana varētu aizņemt divarpus līdz trīs gadus. Kopējās investīcijas būtu nepieciešamas aptuveni 18 miljonu eiro apmērā.

"Colliers International Advisors" izstrādājis arī trīs potenciālos variantus, kā varētu tikt piesaistīts finansējums tirgus atjaunošanai.

Pirmais variants paredz, ka visu tirgus atjaunošanu un pārvaldību uzņemas RCT. Šādā gadījumā centrāltirgum būtu jāņem kredīts vismaz 14 miljonu eiro apmērā. No uzņēmējdarbības risku viedokļa raugoties, šim scenārijam ir visaugstākais riska līmenis, jo RCT nav pieredzes mūsdienīgu darījumu ēku attīstīšanā, kā arī tas ir pretrunā ar tirgus vidējā termiņa attīstības stratēģiju. Pluss šādai izvēlei būtu tas, ka visu atbildību par tirgū notiekošo uzņemtos RCT un nepastāvētu risks, ka kāds no nomniekiem nepilda tiem uzliktos uzdevumus.

Otrs variants paredz, ka daļu tirgus attīsta RCT, bet daļu - nomnieks, kuram nomas tiesības tiktu nodrošinātas uz 30 gadiem. Investora pārziņā varētu tikt nodots Gaļas paviljons un darījumu ēka. Šādā gadījumā RCT būtu jāiegulda aptuveni 4,6 miljoni eiro, no kuriem 3,7 miljoni būtu aizņēmums bankās. No risku viedokļa raugoties, šim scenārijam ir "vidējs" riska līmenis, jo RCT varētu izmantot savu pieredzi paša tirgus teritorijas attīstīšanā, savukārt darījumu ēku un ēdināšanas paviljonu uzticētu investoriem.

Savukārt trešais scenārijs paredz, ka visa tirgus teritorija, līdzīgi kā Āgenskalna tirgus, tiek nodota nomnieka pārziņā uz 30 gadiem. Šim scenārijam esot viszemākais riska līmenis, jo RCT nebūtu jāiegulda nekādi līdzekļi, kā arī RCT iegūtu nomas maksas un pēc nomas līguma beigām saņemtu sakārtotu īpašumu. Ozols atzina, ka mīnuss šim scenārijam esot ierobežotais potenciālo investoru skaits. "Nav noslēpums, ka jāiegulda būs lielas investīcijas, un diez vai gribētāji uz šādu darījumu stāvēs rindām," sacīja Ozols.

RCT valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks aģentūrai LETA norādīja, ka apmēram divu nedēļu laikā RCT valde izvērtēs uzņēmuma izstrādātos priekšlikumus, nolems, kurš varētu būt potenciāli labākais variants, un tad tos prezentēs kapitāldaļu turētāja pārstāvim - Rīgas vicemēram Vadimam Baraņņikam (S). Baraņņika pārziņā tad arī būšot lēmums par to, pēc kāda scenārija uzsākt tirgus attīstīšanu.

Druvinieks gan neslēpa, ka, balstoties uz sākotnēji izskanējušo informāciju, visizdevīgākais variants RCT būtu trešais.

Kā ziņots, 2018.gada vasarā Rīgas dome pieņēma lēmumu par Vidzemes tirgus ieguldīšanu Rīgas Centrāltirgus pamatkapitālā, lai īstenotu tirgus pilnīgu atjaunošanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu