Profesors Danilāns: “no rokas” olas nepērciet! (38)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Laukos, brīvībā audzētas vistas ir laimīgākas, tāpēc arī oliņas tām ir vērtīgākas. Tas ir mīts, saka gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns. “Mājas vistiņa vai uzņēmumā audzēta – krasas atšķirības nav!”

Jā, lauku saimniecībā audzētas vistas, visticamāk, ēd daudzveidīgāku barību – bietes, burkānus, tāpēc olas arī dzeltenums ir košāks, jo tajā ir vairāk keratīna.

Ja barība, ko vistiņa ēd, ir daudzveidīga, olā var būt mazliet savādāks sastāvs, bet nebūtiski, uzsver Danilāns. Viņš uzskata, ka visas pašmāju olas, kas pieejamas veikalos, ir labas un uztura ziņā vērtīgas.

Veikalu plauktos ir atrodamas olu paciņas, uz kurām rakstīts, ka speciālas vistu barošanas rezultātā olas lielākā daudzumā satur kādas vērtīgas vielas, piemēram,OMEGA-3 nepiesātināto taukskābi - Dokosaheksānskābi (DHA).

Danilāns paskaidro, ka melots nav, bet vēlreiz uzsver, ka atšķirības nav iztiktas – vistu olas pēc būtības ir labs produkts. Visās olās ir vitamīni un uzturvielas, kas labvēlīgi ietekmē redzi un smadzeņu darbību.

Anatolijs Danilāns vērš uzmanību uz to, ka netīrā kūtī turētas vistas var saslimt ar desmitiem slimību, piemēram, salmonelozi, zarnu baktērijām. Šādas olas var būt cilvēkiem bīstamas.

Tāpēc viņš iesaka “no rokas”, no lauku tantiņas, kas “ej nu zini, kā vistiņas tur”, olas tomēr nepirkt.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu