Prezidents no seriāla. Volodimira Zelenska biogrāfija (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: Reuters/ScanPix

Volodimirs Zelenskis bija neparasts Ukrainas prezidenta kandidāts. Komiķis, kurš populārā seriālā spēlē negaidīti ievēlētu, bet godīgu tautas kalpu. Kandidāts-autsaideris, kurš pirmajā vēlēšanu kārtā ieguva gandrīz divreiz balsis kā līdzšinējais prezidents Petro Porošenko, kura termiņš tika aizvadīts Krievijas agresijas ēnā. Vēlētāju aptaujas liecina, ka Zelenskis ar vairāk nekā 70% vēlētāju atbalstu uzvarēs Ukrainas prezidenta vēlēšanās.

Zelenskis aktieris, komiķis, režisors un scenārists. Politikā viņš ienāca 2018.gada nogalē, kad paziņoja, ka kandidēs Ukrainas prezidenta vēlēšanās.

Zelenskis uzvarēja Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, iegūstot teju divreiz vairāk balsu nekā Porošenko. 

Volodimirs Zelenskis Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas vēlēšanu naktī
Volodimirs Zelenskis Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas vēlēšanu naktī Foto: Reuters / Scanpix

Zelenskis spēlē galveno lomu seriālā "Tautas kalps" - vēstures skolotāju, kura dusmīgā tirāde par valstī valdošo korupciju tiek slepus nofilmēta un kļūst par interneta hītu. Skolēni savāc naudu reģistrēšanās maksai prezidenta vēlēšanās. Jaunizceptā interneta sensācija negaidīti uzvar vēlēšanās.

Lai arī starp seriāla prezidenta un Zelenska kampaņām var vilkt zināmas paralēles, galvenie varoņi tomēr ir ļoti atšķirīgi. 

Seriālu "Tautas kalps" demonstrē Ukrainas kanāls "1+1", kas pieder miljardierim-oligarham Ihoram Kolomoiskim. Zelenskis uzstāj, ka neesot oligarha "marionete".

GALERIJA: Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta

Zelenskis dzimis 1978.gada 25.janvārī. Viņa tēvs ir profesors Krivijrihas Ekonomikas institūtā, kur vada Kibernētikas un datorzinātņu fakultāti. Zelenska māte strādāja par inženieri. Zelenskis ir ebreju izcelsmes.

Šovbiznesa karjeru Zelenskis uzsāka 17 gadu vecumā, kad pievienojās komēdijas trupai Krivijrihā.

Zelenskis 2006.gadā piedalījās deju šova "Dejo ar zvaigzni" Ukrainas versijā.

Zelenskis ir spēlējis desmitiem dažādu filmu un televīzijas seriālu. 2003.gadā viņš dibināja kinostudiju "Kvartal 95", kuras apgrozījums ir vairāki miljoni eiro gadā.

Zelenskis studējis jurisprudenci Kijevas Nacionālajā ekonomikas universitātē, taču izglītību tā arī nav profesionāli pielietojis.

GALERIJA: Ukraina izvēlas prezidentu

Pirms kandidēšanas Ukrainas prezidenta amatam Zelenskis atbalstīja Eiromaidana protestus, kā arī ziedoja brīvprātīgo bataljonam, kas cīnījās pret prokrieviskajiem separātistiem Austrumukrainā.

Zelenskis gan iestājies pret aizliegumu Krievijas māksliniekiem uzstāties Ukrainā viņu politisko uzskatu dēļ.

Zelenskis apņēmies konfliktu ar Krieviju risināt tiešu sarunu ceļā. "Esmu gatavs noslēgt vienošanos ar velnu, lai nevienam vairs nebūtu jāmirst," viņš teicis.

Zelenskim nav smalki izstrādātas programmas, taču viņš solījis "gāzt sistēmu" un cīnīties pret korupciju - gluži kā viņa varonis seriālā "Tautas kalps". Viņš atbalsta ekonomiski liberālu politiku.

Ārvalstu mediju viedokļu sadaļās izskanējušas bažas, ka vēlētāji Zelenski nespēj nošķirt no viņa seriālā "Tautas kalps" spēlētā varoņa, īpaši tāpēc, ka reālā Zelenska uzskati un politiskās nostādnes ir visai neskaidras. 

Zelenskis savu politisko partiju nodēvēja seriāla vārdā.

Zelenskis savā priekšvēlēšanu programmā sola lielāku tiešo demokrātiju - prezidenta amata ieņemšanu tikai vienu termiņu, referendumus par būtiskiem jautājumiem un plāniem, kā arī sola atcelt likumdevēju, tiesnešu un paša prezidenta imunitāti pret kriminālvajāšanu. 

Kampaņas laikā Zelenskis izteicies, ka vēlētos, lai Ukraina kļūst par Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsti, taču tas nenotiku bez labvēlīga ukraiņu balsojuma referendumā.

Priekšvēlēšanu laikā Zelenskim tika pārmests pieredzes trūkums un populisms.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu