Mirklis pirms sprādziena: pārdomas «Troņu spēļu» jaunās sērijas gaidās (6)

Seriāla fana analīze
Foto: HBO
CopyDraugiem X Whatsapp

Turpinot iesākto rakstu sēriju, portāls TVNET piedāvā seriāla «Troņu spēle» politiski stratēģisku analīzi par notikumiem katrā astotās sezonas sērijā. Šīs nedēļas raksts ir veltīts seriāla pašam sākumam un spekulācijām par iespējamajiem turpmākajiem notikumiem jau šonakt.

Kas notika iepriekšējā sērijā?

Manuprāt, pirmo astotās sezonas «Troņu spēļu» sezonu var raksturot divos vārdos – satikšanās un mobilizēšanās.

Pirmo vārdu lietotu tāpēc, ka mēs redzējām gan Džona Sniega, gan Dinerīsas Tārgārjenas satikšanos ar praktiski visiem ziemeļos pagaidām bāzētajiem spēkiem, kuri gatavojas pretoties Balto staigātāju invāzijai. Šajā gadījumā runāju gan par bijušo Rietmalas (Westeros) karaļu padomnieku Varisu, gan par bēdīgi slavenās karalienes Sersejas jaunāko brāli Tirionu, gan Džona Sniega māsu Sansu Stārku, gan par ziemeļu iedzīvotājiem un lordiem kopumā. Pašam Džonam bija arī emocionāla satikšanās ar viņa pusmāsu Āriju, sirdsdraugu Semu Tārliju un pusbrāli Branu. Visbeidzot, Ārija satikās ar savu bijušo ceļa biedru un Barateonu bastardu – Gendriju. Tikmēr dienvidos Serseja atkal satikās Greidžoju lordu – Eironu un viņa atvestajiem algotņiem, bet bijušais Stārku aizbildniecībā esošais Teons Greidžojs satikās ar savu māsu Jaru.

Savukārt, otro vārdu lietotu tāpēc, ka visas šīs satikšanās pavadīja gatavošanās karam. Pati sērija sākās ar Dinerīsas armijas un viņas pūķu ierašanos Ziemmalā (Winterfell) un visas sērijas laikā šajā pilī notika gan nocietinājumu būvēšana, gan karam nepieciešamo ieroču kalšana. Ne velti Ārijas un Gendrija tikšanās notika smēdē un mums tika parādīti kadri ar svaigi izkaltu pūķstikla cirvi (materiāls ar kuru nogalināt Baltos staigātājus). Džons Sniegs arī izmēģināja pats sēsties mugurā vienam no Dinerīsas pūķiem un beigās pat iemācījās to tīri labi vadīt. Nenoliedzami, ka šī prasme viņam varētu ļoti noderēt gaidāmajā kaujā.

Foto: HBO

Vēl runājot par ziemeļiem varējām arī novērot, ka dzīvo spēki ir uzsākuši savu spēku konsolidāciju Ziemmalā un tās tuvumā. Tas tāpēc, ka viņi pamatoti uzskata, ka Balto staigātāju uzbrukuma smagums tiks vērsts tieši pret turieni. Ka vēlāk sērijā pierādījās – tā patiešām arī ir.

Tomēr kā izpaužas spēku konsolidācija? Pirmkārt, pašas ziemeļu armijas koncentrācija vienā vietā. Ne velti sērijas sākumā Sansa paziņoja, ka viņa ir izsūtījuši kraukļus visiem ziemeļu lordiem, lai ved savus spēkus uz Ziemmalu. Otrkārt, viņa ir aicinājusi ziemmalā ierasties arī vienkāršajiem cilvēkiem – zemniekiem, amatniekiem un citiem. Tas varētu būt tādēļ, lai ziemeļi nezaudētu pilnīgi visus savus cilvēkus, kuri ir nepieciešami saimniecības atjaunotnei. Tāpat nedrīkstam aizmirst, ka Baltie staigātāji ir spējīgi atdzīvināt mirušos cilvēkus kā miroņus un tos pievienot savai armijai.

Tikmēr dienvidos Serseja nepārprotami gatavojās izmantot gan Greidžoju floti, gan algotņu armiju savas varas atjaunošanai visā Rietmalā, savukārt Jara ar tai lojālās Greidžoju flotes paliekām gatavojās uzbrukt savai mājvietai – Dzelzs salām un atkarot tās no Eirona kontroles.

Ko varētu gaidīt no nākamās sērijas?

Sēriju bija iespējams raksturot ar šādiem apzīmējumiem tādēļ, ka tā visdrīzāk bija tikai ievads lielajam sprādzienam, kurš norisināsies vai nu šajā vai arī noteikti nākamajās sērijās. Šajā kontekstā ir jautājums kādas tad ir galveno spēlētāju starta pozīcijas, lai to pārdzīvotu vai pat izmantotu savā labā.

Dzīvo spēki ziemeļos

Par ziemeļiem runājot, šķiet, ka dzīvajiem spēkiem tās varētu būt labākas. Lai gan Dinerīsas, Arīnu un Stārku spēki ir veikuši nepieciešamos sagatavošanās pasākumus, tomēr ir izkristalizējušās arī zināmas problēmas.

Galvenā no tām ir tikai daļēja iekšējā vienotība.

Turklāt šeit es runāju gan par vienotību Stārkiem pakļauto lordu vidū, gan vienotību ar Sersejas spēkiem dienvidos (galu galā viņa bija apsolījusi nākt palīgā karot ziemeļos).

Foto: HBO

Pirmajā gadījumā, mēs iepriekšējā sērijā redzējām, ka Stārkiem pakļautais lords Glovers beigu beigās izvēlējās savus spēkus uz Ziemmalu nesūtīt un palikt savā pilī. Būtiski ir tas, ka šī jau ir otrā Glovera nodevība. Tiem, kuri skatījās seriāla 6. sezonu, atcerēsies, ka viņš nevēlējās doties palīgā Džonam Sniegam cīnīties pret Lanisteru ielikteni – Ramsiju Boltonu. Tomēr Sniegs pēc uzvaras tomēr izvēlējās Gloveram piedot.

Šī situācija jau kuro reizi pierāda, ka «Troņu spēļu» pasaulē laba sirds neatmaksājas un to citi izmantos. Tagad ir jautājums, vai Glovera piemēram varētu sekot arī vēl kāds ziemeļu lords. Galu galā, ja ir veikts precedents, tad ko tādu atkārtot var būt lielāks kārdinājums. Savukārt, ja Stārku vidū nepastāvēs koordinācija, tad Baltie staigātāji varēs to spēkus sadalīt un sakaut pa vienam.

Par ziemeļniekiem runājot, iepriekšējā sērijā arī redzējām, ka tie ir diezgan kritiski pret Džona Sniega lēmumu zvērēt uzticību Dinerīsai Targārjenai. Viņiem vienkārši šī karaliene ir sveša un pagaidām tā viņu acīs nav izdarījusi neko tādu, lai iegūtu uzticību. Tas arī varētu apgrūtināt sadarbību kaujas laikā.

Nav izslēgts, ka pret karalieni varētu tikt vērsta kāda iekšēja nodevība.

Šajā kontekstā nāk prātā jau minētais Samvels Tārlijs, kura tēvu un brāli Dinerīsa iepriekšējā sezonā nogalināja. Lai gan viņš šķiet miera pika, nav izslēgts, ka rūgtums Samvelā varētu būt par lielu.

Runājot par vienotību ar Sersejas spēkiem, problēma nav tik daudz viņas nodevība, kā tas, ka viņas brālis Džeimss sērijas beigās ieradās Ziemmalā bez karaspēka. Tie, kuri lasīja manu iepriekšējo analīzi atcerēsies, ka izteicu spekulāciju, ka potenciāli vismaz liela daļa no Lanisteru armijas varētu viņam pievienoties ceļā uz ziemeļiem un nepakļauties Sersejas pavēlei. Tā vien izskatās, ka tas nav noticis. Savukārt, šī ir problēma tāpēc, ka dzīvajiem varētu vienkārši nepietikt vīru, lai pretotos Baltajiem staigātājiem. Salīdzinoši daudzskaitlīgie Lanisteru spēki varēja spēlēt būtisko papildspēku funkciju, kuri ierodas kaujas laukā izšķirošā brīdī un nosver svaru kausus vienai pusei par labu.

Dzīvo spēki dienvidos

Pievēršoties dienvidu «Troņu spēļu» politiskajai arēnai, Cersejas pozīcijas pagaidām izskatās stabilas. Viņa efektīvi kontrolē Karaļa ostas (King’s Landing) pilsētu gan ar Lanisteru karavīriem, gan ar Greidžoju kuģiem, gan ar «Zelta kompānijas» (Golden company) algotņiem. Turklāt viņai nav arī īpašu šķēršļu virzīt savus spēkus jebkur.

Tomēr, es īsti neizprotu viņas pašreizējo stratēģiju. Kā norādīju savā iepriekšējā rakstā, viņai loģiski būtu bijis uzbrukt Pūķakmens salai vai arī ziemeļu armijas apgādes līnijām.

Spekulēšu, ka turpmākajās sērijās viņa varētu vēlēties virzīties pakāpeniski uz Stārku kontrolēto teritoriju, un brīdī, kad tur esošā dzīvo armija un Baltie staigātāji būs novārguši, uzbrukt.

Tomēr neredzu pagaidām veidu, kā viņa varētu tikt galā ar miroņiem bez pūķstikla ieročiem. Jautājums, vai viņa pati apzinās to nepieciešamību.

Visnotaļ interesantā situācijā ir nonākusi Jara Greidžoja. Lai gan izskatījās, ka 7. sezonā viņai un viņas brālim Teonam lojālo floti sagrāva, daži kuģi sievietes rīcībā ir palikuši. Ar to palīdzību viņa varētu ieņemt jau iepriekš minētās Dzelzs salas un sniegt ziemeļos esošajiem dzīvo spēkiem kādu būtisku stratēģisku priekšrocību – atkāpšanās ceļu. Jau iepriekš minēju, ka Ziemmalu būtu noturēt ļoti grūti un tā nepārdzīvotu arī ilgu aplenkumu. Sansa šajā sērijā skaidri norādīja, ka viņa nebija gatavojusies tik lielam cilvēku pieplūdumam un var nepietikt pārtikas, lai pabarotu visas mutes.

Turklāt šajā kontekstā būtu jāpiemin arī tas, ka salas tīri no ģeopolitiskā viedokļa ir daudz grūtāk ieņemt. Tīri dēļ nepieciešamības šķērsot lielu ūdens masu un iespējas izveidot spēcīgu aizsardzību krastā. Taču šeit rodas jautājums – vai Baltie staigātāji var sasaldēt ūdeni un/vai peldēt? Ja tiem nevajag laivas, tad izveidot ofensīvu būtu daudz vieglāk. Pagaidām atbildi uz to nav sniedzis nedz seriāls, nedz arī grāmatas.

Dzīvo spēku iespējamais atkāpšanās ceļš: zils

Foto: Google Maps

Rodas arī jautājums, kā uz salu ieņemšanu varētu reaģēt Eirons.

Jāatceras, ka «Troņu spēļu» pasaulē dzimtām piederošajiem valdījumiem (īpaši cietokšņiem) ir ļoti simboliska nozīme.

To zaudējums nereti nozīmē ticības sagraušanu līdera vadības spējām. Ja Dzelzs salas krīt, Eironam pakļauti spēki var arī sadumpoties. Šādā kontekstā nevar izslēgt scenāriju, kura ietvaros viņš ļoti gribētu no Sersejas atdalīties. Jautājums vai karaliene viņam to ļautu.

Tomēr lai uzzinātu, vai šie spriedelējumi kaut nedaudz atbildīs seriāla patiesajam kursam, atliek tikai vērot otro sēriju vai nu šonakt, vai arī rītdien.

Par pārdomām pirms seriāla trešās sērijas lasi portālā TVNET jau nākamajā svētdienā.

Seriālu iespējams skatīties LMT mājas viedtelevīzijā.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu