Kā pielāgot mājokli, ja ģimenē plāno uzņemt mājdzīvnieku? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: city24.lv

Domājot par mājdzīvnieka (visbiežāk - suņa vai kaķa) harmonisku ienākšanu mājās, domas "grozās" ap trīs aspektiem: no kā atbrīvoties, ko iegādāties un kā pielāgot jau esošo? Patiesībā, paveicamo darbu saraksts var būt garāks, nekā sākumā šķiet. Tomēr jāsāk ar galveno…

No kā atbrīvoties? 

Gaišie paklāji - ja vien tev nav dzelžaina apņēmība regulāri "draudzēties" ar paklāju ķīmiskās tīrīšanas firmu darbiniekiem, gudri būtu balto un pūkaino paklāju nomainīt uz kādu neitrālāku un tumšāku toni, uz kā fona nebūtu redzami pat paši mazākie traipi. Vērts padomāt, vai no lielajiem paklājiem visapdzīvotākajās mājokļa zonās nevajadzētu atvadīties pavisam… 

Dārgi interjera priekšmeti - dzīvnieks nav muļķis, arī viņam patīk skaistas lietas! Tāpēc, lai izvairītos no liekām "sirdssāpēm" un nervus kutinošām situācijām, kā arī, lai ar jauno mājdzīvnieku paliktu "draugos" ilgāku laiku, augstākos plauktos būtu jānovieto vērtīgās ģimenes relikvijas vai dārgi interjera priekšmeti. Jaunajiem kaķu saimniekiem šis uzdevums būs grūtāks, jo, kā zināms, kaķu spējas sasniegt istabas augstākos punktus, bieži vien pārspēj visas gaidas.

Tāpat, daudzi zinās, cik ļoti kaķi mīl skaistus aizkarus, bet suņi - visu to, kas labi padodas graušanai garlaicīgākos dzīves brīžos, saimnieka prombūtnes laikā…

Mēbeles, kuras "pievelk" spalvas - dīvānu un citu mīksto mēbeļu tirgotāju piedāvājums mūsdienās ir patiešām milzīgs, tāpēc no iespējamajiem variantiem jāizvēlas tie audumi, kuri kā magnēts nepievelk dzīvnieku spalvas. Neizbēgami, tās uz mīkstajām mēbelēm noteikti būs, tāpēc jāpadomā, lai tās vismaz ir viegli tīrāmas… vērts arī padomāt par tādu mēbeļu krāsu, kas nav kontrastējošas ar mājas mīluļa “rotu”, t.i. baltas spalvas uz melna samta dīvāniņa.

Foto: Unsplash

Ko pielāgot?

Nostiprini visu, ko var apgāzt - īpaši svarīgi būtu novērst, piemēram, lielā platekrāna televizora apgāšanos, kas var gan sabojāt pašu tehniku, gan radīt traumas "apgāzējam". Mazākiem kucēniem vai kaķēniem bīstams var būt pat veļas gludināšanas dēlis… 

Novērs iespēju savainoties - patiesībā, dzīvnieka iespējas savainoties paša mājās ir milzum daudz. Piemēram, iesprūšana puspavērtā logā (vēdināšanas režīms), vai apdedzināšanās pie kamīna vai citām sildierīcēm. Nevēlamas ir pat tik ierastas lietas kā plastmasas maisiņi..

Novērs iespēju apēst to, ko nevajag apēst - līdzīgi kā no maziem bērniem, arī no dzīvniekiem jāslēpj, piemēram, sadzīves ķīmija, kosmētika un citi viņiem nevēlami produkti. Ir kaķu un suņu šķirnes, kuri labprāt pagaršo it visu, kas nonāk viņu ceļā..

Jāpadomā par bērnu drošību - ja mājās ir pavisam mazs zīdainis, jāliedz iespēja dzīvniekam pietuvoties - gan bērna guļvietai, gan visos citos veidos. Jāpieskata lielākie bērni, lai nenotiktu dzīvnieka provocēšana uz asu reakciju.  

Foto: Unsplash

Ko iegādāties?

Ja mājoklī vēl nav tādas maģiskas ierīces kā, piemēram, putekļu sūcējs, jāsāk ar to.. tas noteikti noderēs. Tāpat neiztikt bez palīgierīcēm, lai veiksmīgāk atbrīvotos no dzīvnieku spalvām, piemēram, uz apģērba. Savukārt, jaunākās tendences dzīvnieku apģērbā un aksesuāros, garšīgākās dzīvnieku barības izvēle - pēc katra paša gaumes un saprašanas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu