Visā Latvijā tiek svinētas Lieldienas (6)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Ar vairākiem koncertiem dievnamos un tradicionāliem kultūras pasākumiem Rīgā šodien, 21. aprīlī, tiks atzīmētas Lieldienas, informē Rīgas domes pārstāve Indra Vilde.

Rīgas vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā šodien, 21. aprīlī, skanēs koncerts "Augšāmcelšanās", bet Rīgas Svētā Jāņa baznīcā notiks koncerts "Musica Festiva".

Lieldienu radošās darbnīcas darbosies Rīgas Porcelāna muzejā, savukārt izšūpoties būs iespēja laukumā pie Brīvības pieminekļa un Līvu laukumā.

Rīgas Kultūras centrā "Iļģuciems" bērni gaidīti pasākumā "Zaķim pa pēdām".

Lieldienu koncerti un svētkiem veltīti pasākumi notiks arī Āgenskalna tirgū, Kultūras centrā "Mazā ģilde", Mūzikas namā "Daile", kinoteātrī "K. Suns" un muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs".

Savukārt Otrajās Lieldienās, 22.aprīlī, Rīgas vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā būs iespēja dzirdēt Lieldienu motetes.

Šajā dienā piedalīties Lieldienu tradicionālajos rituālos, dziedāt, līdzdarboties dažādās aktivitātēs un meistardarbnīcās un vērot priekšnesumus varēs Kultūras pils "Ziemeļblāzma" pasākumā "Lieldienu jampadracis", kā arī VEF Kultūras pilī pasākumā "Kas šo Lieldienu iešūpoja?".

Lieldienu pasākumu laikā svētdien un pirmdien būs atļauts novietot transportlīdzekļus uz Brīvības gatves brauktuves nomales.

Auto novietot varēs Brīvības gatves posmā un virzienā no tilta pār Juglas kanālu līdz Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam.

Tāpat transportlīdzekļus drīkstēs novietos Brīvības gatves posmā un virzienā no Berģu ielas līdz tiltam pār Juglas kanālu.

Arī Latvijas novados Lieldienas šodien svinēs ar daudzveidīgiem pasākumiem, tai skaitā norisināsies koncerti, rotaļas, olu vārīšana, šūpošanās un citas aktivitātes.

Kuldīgā Lieldienu svinības norisināsies Rātslaukumā. No plkst.12 līdz 14 ikviens aicināts svinēt Lieldienas ar Liepājas ceļojošā leļļu teātra "Maska" izrādi "Ola te, ola tur, tikai zaķa nav nekur", šūpošanos, olu vārīšanu un ripināšanu, rotaļām un radošajām darbnīcām.

Lieldienu brīvdienās no plkst.11 līdz 17 apmeklētājiem atvērtas būs Riežupes Smilšu alas. Parks pie alām būs noformēts Lieldienu tematikā un būs iespēja šūpoties.

Savukārt Sēļu muiža aicina pavadīt Lieldienas kopā ar ģimeni, mācoties dažādas amata prasmes un iepazīstot Lieldienu tradīcijas. No plkst.14 Sēļu muižā sāksies Lieldienu ieskandināšana. Piedalīsies Mazsalacas novada Kultūras centra deju kolektīvi un Sēļu pagasta Tautas nama folkloras kopa "Sēlene", dejotāji un tautas mūzikas kopa "Sēļu muižas muzikanti". Pasākumā varēs apskatīties zaķus, krāsot olas, izšūpoties un doties rotaļās un kopīgos dančos.

Ogres pilsētas skvērā Lieldienu pasākumi sāksies plkst.13. Pasākumu vadīs improvizācijas teātris "Art i Šok". Ar hip hop dejām uzstāsies deju studiju "Teixma" un dziesmas dziedās vokālais ansamblis "Svilpastes".

Skvēra laukumā notiks olu ripināšana un olu čempionāts, būs pieejamas līdzsvara šūpoles.

Jelgavas pils apkārtnē no plkst.11 līdz 15 norisināsies Lieldienu pastaiga. Apmeklētāji varēs apskatīt "Lauku sētas" dzīvniekus un Latvijas šķirnes trušu audzētāju asociācijas izstādi "Trusis un citi". Pasākumā muzikālu priekšnesumu sniegs folkloras kopa "Dimzēns" un dejos Jelgavas pilsētas dejotāji.

Jēkabpils iedzīvotāji no plkst.12 līdz 14 aicināti pulcēties Kena parkā, kur norisināsies Pavasara saulgriežu svinēšana. "Priecāsimies par saules atgriešanos, šūposimies, kaulēsimies, ripināsim olas, lēksim, skriesim, riņķosim. Ieskandināsim Lieldienas kopā ar folkloras kopu "Ceiruleits" no Līvāniem un Jēkabpils amatiermākslas kolektīviem," aicina pasākuma rīkotāji.

Plaša pasākuma programma gaidāma arī Šlokenbekas muižā no plkst.13 līdz 16.30. Visas dienas garumā paredzēta andelēšanās amatnieku tirdziņā, āra spēles, radošās darbnīcas, Lieldienu olu dižošanās izstāde un citas aktivitātes.

Rēzeknē svinības notiks Festivāla parkā kopā ar Latvijas Radio žurnālistiem un folkloristiem Ivetu un Vidvudu Medeņiem, Rēzeknes folkloras kopām un dejotājiem. No plkst.11 Festivāla parkā darbosies svētku tirdziņš, bet vēlāk norisināsies radošās darbnīcas, šūpošanās, olu ripināšana un citas aktivitātes. Savukārt plkst.16 Lieldienu svinības turpināsies Rēzeknes kultūras namā ar Rēzeknes bērnu deju kolektīva "Dziguči" 20 gadu jubilejas koncertu.

Savukārt Ludzā Lieldienas plkst.16 varēs svinēt ar mūziķi, solistu, dziesmu autoru Andri Baltaci, kurš piedāvās savu jauno programmu "Es būšu klāt…". Koncertā skanēs mākslinieka paša sacerētās jaunās dziesmas un dzejas rindas, kā arī jau zināmas melodijas.

Lieldienās Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā no plkst.12 varēs šūpoties, ēst Lieldienu zupu, krāsot olas, iet rotaļās un piedalīties citās aktivitātēs. Pasākumā muzicēs "Lauku muzikanti", Ventspils Mūzikas skolas ansamblis "Nošu spēles", jauniešu vokāli instrumentālais ansamblis "Windy temper".

Lieldienu svinētājiem būs iespēja Smiltnieku mājā apskatīt Tautas lietišķās mākslas studijas "Drellītis" villaines un jostas. Bet Solvitas Zarupskas un viņas audzēkņu darinātos rokavičus jeb maučus un rakstainos cimdus varēs ne tikai vērot izstādē, bet arī tapšanas gaitā, ko demonstrēs pati meistare. Ieeja ar muzeja ieejas biļetēm.

Lieldienu pasākumi norisinās arī daudzviet citur.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu