Arhibīskaps Vanags Lieldienās aicina cilvēkus apzināties garīgās, nevis materiālās vērtības (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags piedalās enciklopēdijas vairākos sējumos "Muižas Latvijā" prezentācijas pasākumā Latvijas Zinātņu akadēmijā.
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags piedalās enciklopēdijas vairākos sējumos "Muižas Latvijā" prezentācijas pasākumā Latvijas Zinātņu akadēmijā. Foto: Zane Bitere/LETA

Prieku var patiesi iegūt nevis pēc tā dzenoties, bet gan ejot uz mērķi, kam ir dievišķa jēga, šodien, 21. aprīlī, Lieldienu dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā sacīja Latvijas Evaņģēliski Luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Garīdznieks norādīja, ka Lieldienas raksturo Jēzus augšāmcelšanās un izpratne par to, ka nereti smagi brīži cilvēku ikdienā ir tie, kas sniedz skaidrību par savu dzīvi. "Kristus meklēja nevis prieku, bet gan to, kam ir nozīme. Viņš pieņēma mirstību un dzīves traģismu tādēļ, ka redzēja tam jēgu," sacīja Vanags.

Kā piemēru globāla mēroga notikumu uzlūkošanai no augšāmcelšanās perspektīvas Vanags pieminēja Parīzes Dievmātes katedrāles ugunsgrēku, kas cilvēkiem visā pasaulē licis saprast vissvarīgākās vērtības.

"Kad katedrāli aprija liesmas, kur tad bija Dievs? Dievs bija visapkārt. Vai redzējāt cilvēkus, kuri tur dziedāja un lūdzās - daudzi tā, kā vēl nekad? Dievs bija starp viņiem, ar viņiem un viņos kā vēl nekad. Vienā traģiskā mirklī viņiem kļuva skaidri salasāms tas, kas ik brīdi ir rakstīts pāri visumam un esamībai ar tik lieliem burtiem, ka ikdienā tos neievērojam: Dievs ir dzīvs un tepat līdzās," sacīja arhibīskaps.

Jau vēstīts, ka šodien kristīgā baznīca svin Lieldienas - Jēzus Kristus augšāmcelšanās svētkus.

Evaņģēlijos stāstīts, ka šajā dienā sievas ļoti agri nāca pie Kristus kapa un nesa svaidāmās zāles. Taču viņas atradušas kapu tukšu, bez Jēzus miesas tajā. "Kad tās nezināja, ko darīt, tad pie tām piestājās divi vīri spīdošās drēbēs. Un, kad tās pārbijušās nolaida acis uz zemi, viņi tām sacīja: "Ko jūs meklējat dzīvo pie mirušiem? Viņš nav šeit, bet ir augšāmcēlies"," raksta evaņģēlists Lūka.

Daudzās kristiešu draudzēs Kristus augšāmcelšanās svinības sākas jau sestdienas vakara vēlajās stundās, iededzot Lieldienu sveci - augšāmceltā Kristus simbolu - un dievnamā iedegoties visām gaismām, kam seko "aleluja" dziedājumi un ieskanas ērģeles, kuras Klusajā sestdienā un Lielajā piektdienā ir klusējušas.

Dievkalpojumos tiek lasīti lasījumi par Jēzus augšāmcelšanos, un dziedājuma - "Gods Dievam augstumos" laikā skan visi dievnama zvani. Dievkalpojuma laikā parasti tiek svētīts ūdens un atjaunoti kristības solījumi dzīvot kristieša cienīgu dzīvi un apliecināt savu ticību ar darbiem.

Katoļu baznīcās svētdienas rīta dievkalpojums sākas ar svinīgu procesiju apkārt baznīcai, kas simbolizē ieiešanu jaunajā dzīvē, kuru atnesa Jēzus, augšāmceļoties no kapa. Līdz pat Vasarsvētkiem, 50 dienu ilgā laika posmā, Baznīca turpina līksmoties par Kristus augšāmcelšanos, līksmi dziedot "Aleluja, Viņš ir augšāmcēlies!"

Lieldienās mainās baznīcās izmantojamā liturģiskā krāsa. Ciešanu laikā baznīcās dominē violetā krāsa, taču, sākot ar Lieldienām līdz Vasarsvētkiem, altārpārsegi, stolas un citi liturģiskie priekšmeti pārsvarā ir baltā krāsā.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu