Provizoriskie rezultāti: Ukrainas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Zelenskis (42)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas prezidenta vēlēšanās ar lielu pārsvaru uzvarējis komiķis Volodimirs Zelenskis. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas paziņotajiem provizoriskajiem rezultātiem, kas iegūti pēc 5,27% protokolu apstrādes, Zelenskis ieguvis 71,9% balsu, bet pašreizējais prezidents Petro Porošenko - 25,79% balsu. Arī nacionālo vēlētāju aptauju jeb exit poll rezultāti rāda līdzīgu rezultātu - Zelenskis iegūs 73,2% balsu, bet pašreizējais valsts vadītājs Petro Porošenko - vien 25,3% balsu, vēsta aģentūra Ukrinform.

1,5% exit poll respondentu sacīja, ka iemetuši balsošanas urnā tukšu vai sabojātu biļetenu.

Projektu "Nacionāla nobalsojušo vēlētāju aptauja-2019" īstenoja fonds "Demokrātiskās iniciatīvas", Kijevas Starptautiskais socioloģijas institūts un Ukrainas Ekonomikas un politikas pētījumu centrs, aptaujājot vairāk nekā 13 000 nobalsojušos vēlētājus 300 iecirkņos visā valstī.

Televīzijas kanāla TSN vēlētāju aptauja uzrāda samērā līdzīgu balsu sadalījumu: Zelenskim 72,7%, bet Porošenko - 27,3%. "112+NewsOne" vēlētāju aptaujā atklājās, ka par Zelenski bija nobalsojuši 73,7% vēlētāju, ebt par Porošenko 26,3%.

Vēlēšanu iecirkņi ir slēgti, notiek balsu skaitīšana, un tuvākajās stundās gaidāmi provizoriskie rezultāti.

Zelenskis ir komiķis, kurš kļuva slavens, spēlējot Ukrainas prezidentu televīzijas seriālā "Tautas kalps" - vēlāk viņš tādu pašu nosaukumu deva savai partijai.

Par Zelenska politisko programmu zināms visai maz, taču viņš solījis "gāzt sistēmu" un cīnīties pret korupciju - gluži kā viņa varonis seriālā "Tautas kalps". Viņš atbalsta ekonomiski liberālu politiku.

Zelenskis savā priekšvēlēšanu programmā sola lielāku tiešo demokrātiju - prezidenta amata ieņemšanu tikai vienu termiņu, referendumus par būtiskiem jautājumiem un plāniem, kā arī sola atcelt likumdevēju, tiesnešu un paša prezidenta imunitāti pret kriminālvajāšanu. 

Kampaņas laikā Zelenskis izteicies, ka vēlētos, lai Ukraina kļūst par Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsti, taču tas nenotiku bez labvēlīga ukraiņu balsojuma referendumā.

Priekšvēlēšanu laikā Zelenskim tika pārmests pieredzes trūkums un populisms.

Prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā pirms trim nedēļām, kurā bija 39 kandidāti, Zelenskis saņēma 30% balsu, bet Porošenko - 16% balsu.

Sociālo tīklu reakcijas uz vēlētāju aptauju rezultātiem:

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu