Teroristu izpostītās ģimenes. Šrilankas sprādzienu upuri

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Svētdien Lieldienu dievkalpojumu laikā vairākās vietās Šrilankā nogranda teroristu sarīkoti sprādzieni, par kuru mērķiem galvenokārt bija izvēlētas baznīcas un viesnīcas. Nogalināti tika 310 cilvēki, liecina jaunākā informācija.

Tiek uzskatīts, ka lielākā daļa mirušo ir Šrilankas pilsoņi. Tomēr vismaz 36 no tiem ir ārzemnieki - Lielbritānijas, Dānijas, Nīderlandes, Austrālijas, Portugāles, Indijas, Saūda Arābijas, Ķīnas, Japānas un Turcijas pilsoņi, paziņojušas vietējās amatpersonas.

Brits Bens Nikolsons izdzīvoja sprādzienā, ko teroristi bija sarīkojuši "Shangri-La" viesnīcā Šrilankas galvaspilsētā Kolombo. Taču viņš zaudēja savu ģimeni - 42 gadus veco sievu Anitu, 14 gadus veco dēlu Aleksu un 11 gadus veco meitu Annabelu.

Jurists Nikolsons sociālajos tīklos rakstīja, ka viņa ģimene mira pie galda viesnīcas restorānā. Viņš atzina, ka "dziļi pārdzīvo", taču "žēlsirdīgā kārtā viņi visi nomira uzreiz, bez sāpēm un ciešanām".

Foto: EPA/AP/ScanPix

Nikolsons sievu Anitu, kura arī strādāja par juristi, raksturo kā "brīnišķīgu, ideālu sievu un gudru, mīlošu un iedvesmojošu māti abiem mūsu bērniem".

"Alekss un Annabela bija paši fantastiskākie, inteliģentākie, talantīgākie un uzmanīgākie bērni. Anita un es ar viņiem abiem lepojāmies un vēlējāmies redzēt, par kādiem pieaugušajiem viņi kļūs," raksta tēvs.

Ģimene uz Šrilanku bija devusies ceļojumā no Singapūras, kur Nikolsoni dzīvoja.

Sprādzienos tika nogalināti vēl pieci citi Lielbritānijas pilsoņi.

Dāņu uzņēmējs Anderss Holks Povlsens, kurš ir vairākuma akcionārs modes gigantā "Asos" un lielākais privātais zemes īpašnieks Lielbritānijā, teroristu uzbrukumos zaudēja trīs no četriem saviem bērniem.

Ģimene Lieldienu brīvdienās bija devusies ceļojumā uz Šrilanku.

Foto: EPA/AP/ScanPix

"Diemžēl mēs varam apstiprināt šīs ziņas," britu medijiem norādīja Povlsena uzņēmuma "Bestseller" runasvīrs. "Mēs lūdzam respektēt ģimenes privātumu, tāpēc tālākus komentārus nesniegsim."

Teroristu sarīkotajos uzbrukumos mira arī šrilankiešu pavāre-slavenība Šanta Majadunna un viņas meita. Kāds Majadunnas ģimenes loceklis pavisam neilgi pirms sprādziena bija sociālajos tīklos ievietojis fotogrāfiju no ģimenes brokastīm "Shangri-La" viesnīcā.

Bojā gāja astoņi Indijas pilsoņi, no kuriem četri bija vienas politiskās partijas darbinieki.

Sprādzienos mira divi inženieri no Turcijas, ziņoja aģentūra "Anadolu".

Lieldienu dievkalpojumā Svētā Sebastiana baznīcā Negombo tika nogalināta Austrālijas pilsone Manika Suriārači un viņas desmit gadus vecā meita Aleksandrija. Suriārači ar meitu un vīru Sudešu Kolonnu baznīcu apmeklēja ik svētdienu.

Kolonns izgāja no baznīcas pa priekšu sievai un meitai, kad aiz muguras izdzirdēja nograndam sprādzienu. "Es dzirdēju ārkārtīgi skaļu troksni," viņš stāsta. "Redzēju meitu guļam uz grīdas un centos viņu pacelt, bet viņa jau bija mirusi. Un blakus gulēja mana sieva," medijiem sacīja vīrietis.

Ģimene 2014.gadā no Melburnas pārcēlās uz Šrilanku, jo Suriārači tur nodibināja uzņēmumu.

Nīderlandes pilsone Monika Allena ceļojumā uz Šrilanku bija devusies kopā ar saviem trim dēliem un vīru Luisu. Viņi bija apmetušies "Cinnamon Grand" viesnīcā, kurā teroristi sarīkoja sprādzienu. 

Sprādziena brīdī Allena pirmajā stāvā brokastoja kopā ar vienu no dēliem, bet pārējie ģimenes locekļi atradās savās istabās. "Mans dēls un sieva sēdēja viens otram blakus, kad notika sprādziens," stāsta Luiss Allens. "Viņš uz dažām minūtēm zaudēja samaņu, bet pēc tam pamodās un ieraudzīja savu māti ar lielu brūci galvā un lielu daudzumu asiņu."

"Viņa bija vislabākā sieva un māte," viņš sacīja.

Teroraktos tika nogalināti četri amerikāņi. Zināms, ka viens no tiem bija piektās klases skolnieks Kīrans Šafrics de Zoisa, kurš mācījās prestižā skolā Vašingtonā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu