Pirmo reizi Latvijas filma iekļauta Kannu filmu festivāla "Directors’ Fortnight" skatē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jura Kursieša spēlfilma “Oļegs”
Jura Kursieša spēlfilma “Oļegs” Foto: kadrs no filmas

Latvijas, Lietuvas, Beļģijas un Francijas kopdarba rezultātā tapusī Jura Kursieša psiholoģiskā drāma “Oļegs”, kas vēsta par jauna vīrieša cerībām un cīņu par labāku dzīvi, 23. aprīlī izvirzīta prestižā Kannu kinofestivāla “Directors’ Fortnight” skatei un dalībai festivālā. Tādējādi “Oļegs” guvis iespēju kļūt par vien trešo pilnmetrāžas spēlfilmu Latvijas vēsturē, kas piedalījusies Kannu filmu festivālā. Savu Latvijas pirmizrādi filma piedzīvos 4. oktobrī.

“Directors’ Fortnight”, dibināta 1969. gadā, ir neatkarīga Kannu kinofestivāla sadaļa. Šis ir festivāls, kas nevienam kino mīlim vai zinātājam neraisa papildus jautājumus un dažkārt tiek pielīdzināts pat Eiropas “Oskariem”. Līdz šim Latviju festivālā pārstāvējušas divas pilnmetrāžas spēlfilmas - 1998. gadā Eiropas kinokritiķi atzinīgi novērtēja Lailas Pakalniņas spēlfilmu “Kurpe”, savukārt pērn, 2018. gadā, par Kannu kino klasiku tika atzīta Ronalda Kalniņa filma “Četri balti krekli”.

Jura Kursieša spēlfilma “Oļegs”
Jura Kursieša spēlfilma “Oļegs” Foto: kadrs no filmas

Filmas "Oļegs" pamatā ir patiess stāsts par Latvijas nepilsoni, pēc profesijas miesnieku, kurš devies labākas dzīves meklējumos - strādāt gaļas kombinātā Beļģijā. Pavisam drīz galvenais varonis nokļūst bezcerīgā situācijā, jo viņa dzīvi sāk kontrolēt poļu noziedznieku banda. Psiholoģiskā spriedze spiež galveno varoni pieņemt lēmumu par bēgšanu, kas sākumā šķiet neiespējama.

Galveno lomu filmā atveido Lietuvas jaunais talants Valentins Novopolskis.

Radošajā komandā Latviju pārstāv arī producentu komanda Tasse Film (producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze), kas kopš tās dibināšanas 2011. gadā producējusi daudzas starptautiski atzītas un apbalvotas filmas, tostarp "Es esmu šeit", "Paradīze 89" un "Ar putām uz lūpām". Savukārt filmas māksliniece ir Laura Dišlere, kas tikko nominēta Grieķijā kā labākā filmas māksliniece filmai "Klusa upe" režisors (Angelos Frantzis).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu