"Nanoūdens" lietā "Rīgas satiksmei" piemērots 2,4 miljonu eiro sods (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Konkurences padomes preses brīfings
Konkurences padomes preses brīfings Foto: TVNET

Konkurences padome (KP) "nanoūdens" lietā Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" piemērojusi 2,4 miljonu eiro sodu par aizliegtu vienošanos, trešdien mediju pārstāvjus informēja KP.

KP konstatējusi aizliegtu vienošanos divās "Rīgas satiksmes" cenu aptaujās par nano tehnoloģiskās ķīmijas piegādi.

Vienlaikus SIA "Sava arhitektūra" piemērots naudas sods 700 eiro eiro apmērā.

Naudas sodi par apzinātu konkurences kropļošanu piemēroti "Rīgas satiksmei" kā pasūtītājam, bet "Savai arhitektūrai" kā iepirkuma pretendentam.

Savukārt pārējie pieci karteļa dalībnieki - SIA "RS Baltic", SIA "Alchimica-Latvia", SIA "UKT Serviss", SIA "Vialeks" un SIA "HRM" - ir likvidēti, tāpēc tiem naudas sods nav piemērots.

KP lietu ierosināja pēc informācijas saņemšanas no Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes.

Lietas izpētes laikā KP konstatēja, ka kopumā seši tirgus dalībnieki ar pasūtītāja atbalstu saskaņojuši piedāvājumus divās pašvaldības uzņēmuma rīkotajās cenu aptaujās, kas īstenotas no 2012.gada līdz 2014.gadam par kopējo līguma summu vairāk nekā 800 000 eiro.

Abās cenu aptaujās pretendenti saskaņoja dalības nosacījumus un iesniedzamo dokumentāciju, kā arī vienojās par plānoto uzvarētāju. Izvērtējot lietas dalībnieku savstarpējo komunikāciju, KP secināja, ka visi pretendenti apzinājās gan iesaistīšanos aizliegtajās darbībās, gan to konkurenci imitējošu raksturu.

Darījuma analīze liecināja, ka ir saskaņoti gan piedāvājumi, gan arī uzvarētājs. Darba būtība bija vērsta uz konkurences imitāciju. Savstarpējo komunikāciju iepirkuma pretendenti uzsāka vēl pirms „Rīgas satiksmes” izsludinātās cenu aptaujas.

Abos iepirkumos piedāvājumi iesniegti vai nu vienā un tajā pašā laikā, vai ar 4-5 minūšu intervālu. Cenas bija tikai 0,5 vai 1% zem maksimālās iespējamās iepirkuma līguma summas.

KP iegūtā informācija liecina, ka "Rīgas satiksmes" amatpersona, kas bija atbildīga par konkrētās preces iegādi, aktīvi iesaistījās piedāvājumu sagatavošanā, saskaņošanā un uzvarētāja iepriekšējā noteikšanā.

"Rīgas satiksmes" iesaisti karteļa veicināšanā apstiprinājis arī tas, ka pretendenti savstarpēji bija informēti par dalību cenu aptaujās vēl pirms to izsludināšanas, informēja KP.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama "Rīgas satiksmes" cenu aptauju "nanoūdens" lietā raksturoja ar vārdiem, kā tā ir "konkurences imitācija un nekāda pārvaldība".

"Pasūtītāja noteikta amatpersona un seši pretendenti kartelizētajos darījumos bagātīgi izsaimniekoja rīdzinieku naudas makus gandrīz miljona eiro apmērā. Šī ir ļoti rupja un negatīvi vērtējama rīcība ne tikai no konkurences tiesību skatu punkta, bet arī norāda uz pašvaldības uzņēmuma attieksmi pret tam uzticētajiem publiskajiem finanšu līdzekļiem," pauda Ābrama.

Šis ir otrais iestādes pieņemtais lēmums par aizliegtu vienošanos, kurā iesaistīta "Rīgas satiksme". 2017.gadā KP piemēroja 2,3 miljonu eiro naudas sodu "Rīgas satiksmei" un uzņēmumam "Rīgas mikroautobusu satiksme" par pretlikumīgu braukšanas maksas tarifu saskaņošanu.

Jau vēstīts, ka Konkurences padome konstatējusi, ka vairāki uzņēmumi ar pasūtītāja aktīvu līdzdalību ir apzināti kropļojuši konkurenci divās "Rīgas satiksmes" cenu aptaujās. Tās rīkotas no 2012. līdz 2014.gadam par kopējo līgumsummu vairāk nekā 800 000 eiro, un to mērķis bija nano tehnoloģiskās ķīmijas piegāde.

Jau iepriekš Konkurences padomē informēja, ka minētajā iepirkumā pretendenti savstarpēji saskaņoja dalības nosacījumus, vienojās par plānoto uzvarētāju, kā arī veica citas saskaņotas darbības piedāvājumu sagatavošanā un iesniegšanā, kas atbilst aizliegtas vienošanās pazīmēm. Padomes iegūtā informācija liecina, ka arī pasūtītājs - "Rīgas satiksme" - piedalījās aizliegtas vienošanās īstenošanā, iesaistoties pretendentu iesniedzamo piedāvājumu saskaņošanā, un bija informēts gan par aizsega piedāvājumu iesniegšanu, gan iepriekš noteiktu uzvarētāju.

Konkurences padomes Izpildinstitūcijas vadītājs Māris Spička norādīja, ka īpaši negatīvi vērtējami gadījumi, kad par karteļa īstenošanu atbildīgs ir pasūtītājs, kam būtu jāgādā par godīgu iepirkuma norisi un taupīgu publisko līdzekļu izlietošanu.

"Lietas izmeklēšanas laikā konstatētie fakti liecina, ka iespējamais pārkāpums varētu būt īstenots tieši pasūtītāja atbildīgā darbinieka aktīvas rīcības rezultātā," viņš sacīja.

Par konkurences kropļošanu uzņēmumiem var tikt piemērots naudas sods līdz 10% no to iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma.

Tāpat ziņots, ka "Rīgas satiksmes" "nanoūdens" lietu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plāno skatīt šogad 27.maijā.

Lietā apsūdzēts bijušais uzņēmuma darbinieks Vjačeslavs Stunžāns, nanolīdzekļu piegādātājs Aleksandrs Bezkorovainijs, revidents Valērijs Baškirovs un Vita Baurovska. Šajā krimināllietā trīs personām inkriminēti divi noziedzīgi nodarījumi par krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā un divi noziedzīgi nodarījumi par legalizāciju lielā apmērā organizētā grupā.

Papildus vienai no šīm personām inkriminēta arī dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā, kas izraisīja smagas sekas.

Ceturtajai personai inkriminēta krāpšana un noziedzīgi iegūtu līdzekļa legalizēšana.

Lai arī "Rīgas satiksme" atzīta par cietušo, bet nav pieteikusi kaitējuma kompensāciju, kopumā uzņēmumam par pirmo iepirkumu nodarīti zaudējumi 482 060 eiro apmērā, bet par otro iepirkumu 352 182 eiro apmērā.

Savukārt Valsts policijas lietvedībā atrodas vēl viens izdalīts kriminālprocess "nanoūdens lietā", kurā figurē divas personas, kurām piemērots statuss - "persona, pret kuru sākts kriminālprocess".

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu