NASA atradusi senākās molekulas visumā (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/ESA/Hubble Processing: Judy Schmidt

Viss sākās ar Lielo sprādzienu. Pēc tam, aptuveni 100 tūkstošus gadu vēlāk, pirmo reizi savienojās hēlijs un ūdeņradis un radās molekula – hēlija hidrīds. Tagad zinātniekiem visumā izdevies šo savienojumu atrast, ļaujot skaidrāk ielūkoties visuma aizsākumos.

Hēlija hidrīdam ir ļoti nozīmīga loma visuma veidošanās procesos. Tā aizsākumos tāda visuma, kādu mēs pazīstam šodien, vēl nebija. Tas bija ārkārtīgi karsts, un tikai tad, kad hēlijs savienojās ar ūdeņradi, visums sāka nedaudz atdzist un izplesties. Vēlāk atdzisušais hēlijs saskārās ar hēlija hidrīdu, izveidojot molekulāro ūdeņradi, kas ir viena no galvenajām sastāvdaļām, lai varētu veidoties jaunas zvaigznes.

Līdz šim tā bija tikai teorija par pirmajiem ķīmiskajiem procesiem visumā, tomēr tagad šo teoriju balsta praktiski pierādījumi.

“Pierādījumu trūkums par hēlija hidrīda eksistenci visumā desmitiem gadu mulsināja astronomu prātus. Tomēr tagad, pateicoties jauniem instrumentiem un tehnoloģijām, mums ir izdevies atbildēt uz vienu no svarīgākajiem jautājumiem astronomijā,” paziņojumā presei rakstīja pētījuma autors Rolfs Guestins.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu