Saūda Arābijā kampaņveidīgi veic nāvessodus; vienu cilvēku sit krustā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Saūda Arābija otrdien paziņoja, ka esot izpildījusi nāvessodu 37 cilvēkiem, kas atzīti par vainīgiem ar terorismu saistītos noziegumos, vēsta "The Washington Post". Ārvalstu mediji ziņo, ka viens no nonāvētajiem pēc nāvessoda izpildes tika sists krustā, bet trīs jaunieši saņēma visbargāko iespējamo sodu par pārkāpumiem, ko bija pastrādājuši kā nepilngadīgie.

Tas ir lielākais vienā dienā veikto nāvessodu skaits kopš 2016.gada sākuma, kad Saūda Arābijā nāves sods tika izpildīts 47 cilvēkiem uzreiz.

Līdz ar to kopš gada sākuma Saūda Arābijā nāvessods veikts jau 105 cilvēkiem.

Saūda Arābijā nāvessodi galvenokārt tiek izpildīti, nocērtot galvu ar zobenu. Šāds soda veids ir saskaņā ar Saūda Arābijas ārkārtīgi stingro šariata likumu interpretāciju.

Saūda Arābija ir starp valstīm, kurās visbiežāk tiek veikti nāvessodi, apgalvo cilvēktiesību aktīvistu grupas. Visbiežāk nāvessodu piespriež par noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām. Bargākais sodamērs lietās, kas saistītas ar apsūdzībām terorismā, tiek piespriests retāk. Cilvēktiesību aktīvisti asi kritizējuši šādas darbības, jo iespējamos teroristus parasti tiesā specializētās, slepenās tiesās.

Otrdienas nāvessodu kampaņa bija "šaušalīgs Saūda Arābijas valdības nesodāmības demonstrējums" un "milzīgs starptautiskās likumdošanas pārkāpums".

Viens no otrdien nonāvētajiem Saūda Arābijas pilsoņiem bija Mudžtaba al Sveikats, kuru 2012.gada nogalē aizturēja Saūda Arābijas lidostā. Tolaik 17 gadus vecais puisis grasījās doties vizītē uz Rietummičiganas Universitāti ASV, kur plānoja mācīties. Pusaudzi apsūdzēja par nepakļaušanos Saūda Arābijas monarham, uzbrukumu drošībniekiem un citiem pārkāpumiem, norāda aktīvistu organizācija "Reprieve".

Organizācija norāda, ka al Sveikats cietumā tika spīdzināts, ka viņam pratināšanas laikā tika liegti advokāta pakalpojumi un ka viņu piespieda parakstīt dokumentu par vainas atzīšanu uzrādītajās apsūdzībās, tai skaitā par piedalīšanos protestos.

2015.gadā Saūda Arābijā lielu politisko ietekmi guva Mohammeds bin Salmans, kurš 2017.gadā kļuva par karalistes kroņprinci. Lai arī sākumā bin Salmans tika slavēts par tādiem lēmumiem kā atļaušanu sievietēm vadīt automašīnas, tomēr žurnālista Džamala Hašogi nežēlīgā slepkavība Saūda Arābijas konsulātā Turcijā sagrāva kroņprinča reputāciju ārvalstīs.

Bin Salmans bargi vērsies pret saviem oponentiem Saūda Arābijā. Pēdējos gados par spīdzināšanu sūdzējušies daudzi aktīvisti, augsta ranga garīdznieki, analītiķi, uzņēmēji, prinči un sieviešu tiesību aizstāves.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu