Glīts saules bateriju jumts vairs nav tikai iecere - Tesla piedāvā solāros jumta dakstiņus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Tesla/Publicitātes foto

Par saules paneļiem pēdējās desmitgadēs runā daudz, un tos mēdz uzskatīt par labāko metodi, kā iegūt elektroenerģiju, netērējot dabas resursus. Arī Latvijā ir gan vairāki uzņēmumi, gan mājsaimniecības, kas ir uzstādījuši solāros paneļus uz jumtiem. Tomēr jāteic, ka no solāro paneļu uzstādīšanas reizēm attur tieši vizuālais aspekts – tie izskatās smagnēji, nepievilcīgi un mēdz nepiestāvēt mājas arhitektūrai. Labu alternatīvu klasiskajiem paneļiem piedāvā slavenais elektromobiļu ražošanas uzņēmums Tesla - viņu ražotie paneļi imitē parasto dakstiņu jumtu un vizuāli neizceļas.

Tesla ražotie solārie jumta dakstiņi burtiski saules gaismu ieraudzīja pavisam nesen – 2016. gadā, taču tirgu tie ir sasnieguši tikai tagad. Solārie dakstiņi ir neliela izmēra rūdītā stikla flīzes, kurās ir iestrādātas solāro paneļu funkcijas - tajās iebūvētas īpašas Tesla ražotas saules baterijas. Šīs baterijas uzkrāj saules radīto enerģiju dienas laikā, bet to tērē vien tad, kad elektroenerģija tiek izmantota, proti, šīs baterijas darbojas kā elektroenerģijas banka.

Foto: Tesla/Publicitātes foto

Solārie dakstiņi īpaši ne ar ko neatšķiras no parastajiem jumtu dakstiņiem – tās ir taisnstūra formas flīzes. Garumā tās sasniedz 21 centimetrus, bet platumā – 35. “Šie dakstiņi izceļ mājas arhitektūru, vienlaikus pārvēršot saules gaismu elektrībā,” sola uzņēmums Tesla. Šobrīd kompānija piedāvā iegādāties perfekti gludus dakstiņus, kas līdzināsies vannasistabas flīzēm, taču drīzumā tiek plānots dakstiņu variācijas papildināt ar klasisko māla vai akmens dakstiņu imitācijām, kā arī rievotām melnajām flīzēm.

Teslas solārais jumts izmaksā 42 dolārus kvadrātmetrā, taču pati kompānija rekomendē solāros dakstiņus kombinēt ar parastajiem. Proti, ar solārajiem paneļiem ir ieteicams nosegt vien 35% no visas jumta platības, bet pārējos – ar tāda paša izskata dakstiņiem. Jāteic gan, ka solāro un parasto dakstiņu attiecība var mainīties, pamatojoties uz ēkas elektroenerģijas patēriņu.

Foto: Tesla/Publicitātes foto

Tāpat Tesla sola neticamu dakstiņu izturību – uzņēmums savam produktam piedāvā mūža garantiju. Rūdītais stikls ir trīs reizes izturīgāks nekā slāneklis, māls vai terakota. Jāņem vērā, ka šīs izturības dēļ solāros dakstiņus griezt nedrīkst, tāpēc stūros vai malās nāksies izmantot tāda paša izskata parastos dakstiņus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu