Kosmosā eksistē toksiskas un potenciāli bīstamas sēnes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kosmosa stacijā un kosmosa kuģos eksistē potenciāli bīstamas sēnes, tomēr zinātniekiem nav īsti skaidrs, cik tās ir kaitīgas astronomiem.

Lai to noskaidrotu, astronomi veikuši pētījumu, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Astrobiology”. Tajā apkopots viss, kas zināms par mikotoksīniem jeb sēņu toksīniem kosmosā.

Zināms, ka uz Zemes mīt ārkārtīgi daudzi un dažādi mikroskopiski organismi, piemēram, baktērijas un vienšūnas sēnes. Tieši tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka ar cilvēka starpniecību šie organismi pamanījušies nokļūt arī Starptautiskajā kosmosa stacijā un kosmosa kuģos.

Kamēr zinātnieki ir pamatīgi izpētījuši baktērijas kosmosā, tomēr relatīvi maz uzmanības ir pievērsts sēnēm. Daļēji tāpēc, ka šīs sēnes veselības problēmas parasti izraisa tikai cilvēkiem, kuru imūnsistēma ir ļoti vārga.

Tiesa, ņemot vērā, ka uzturēšanās kosmosā var pakļaut astronautus stresam un vājināt to imūnsistēmu, zinātnieki beidzot nolēma pievērsties tam, kā šīs sēnes var ietekmēt astronautu veselību.

Izpētot zinātnisko literatūru, zinātnieki atrada tikai informāciju, kas bija saistīta ar citām sēņu sugām.

“Par mikotoksīniem mēs neatradām gandrīz neko,” izdevumam “Live Science” teica viena no pētījuma autorēm Sāra de Saigera.

Pētnieki uzsver, ka kosmosa izpētes aģentūrām būtu jāvelta daudz vairāk laika un resursu kosmiskajās stacijās un kuģos atrodamo sēņu pētniecībai.

Tiesa, mikotoksīnu klātbūtne uzreiz nenozīmē, ka astronautu veselība ir briesmās. Uz zemes cilvēki bieži tiek pakļauti šāda veida mikroorganismu ietekmei, tomēr, ja imūnsistēma nav novājināta, tad nekas ļauns cilvēka veselībai nevar notikt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu