NVO aicina Krieviju noraidīt interneta kontroles likumu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Datora klaviatūra.
Datora klaviatūra. Foto: Ieva Lūka/LETA

Desmit starptautiskās cilvēktiesību organizācijas trešdien aicinājušas Krieviju noraidīt likumprojektu, kas paredz paplašināt valdības kontroli pār internetu.

"Likumprojekts rada sistēmu, kas dod varasiestādēm iespējas bloķēt Krievijā interneta daļas," teikts paziņojumā, kuru parakstījušas tādas organizācijas kā "Human Rights Watch" un "Reporters Without Borders".

Bloķēšana notiktu bez tiesas rīkojuma un necaurredzamā veidā, norādīts paziņojumā, aicinot prezidentu Vladimiru Putinu likumu neparakstīt.

Likumprojektu jau apstiprinājušas abas parlamenta palātas un parakstīšanas gadījumā tas stāsies spēkā gada beigās.

Likumprojektā paredzēts, ka interneta nodrošinātājiem jāuzstāda iekārtas, lai valstī caur serveriem vadītu Krievijas internetu. Tādējādi tiks palielinātas valsts aģentūru pilnvaras interneta kontrolē, bet tīmekļa lietotājiem būs grūtāk apiet valdības noteiktos ierobežojumus. Ciest var arī savienojumu kvalitāte.

Likumprojekta ierosinātāji skaidro, ka tas esot aizsardzības pasākums, gadījumā ja ASV vai kāda cita naidīga vara izlemtu atslēgt Krieviju no interneta.

Likumprojekta autori rosina radīt tehniskas iespējas, lai tīmekļa Krievijas segments varētu darboties autonomi no pārējā tīmekļa. Sistēmas darbu koordinēs valsts mediju uzraugs "Roskomnadzor", savukārt aizsardzības iekārtu uzstādīšanu un ekspluatāciju operatoru tīklos apstiprinās Krievijas valdība.

Likumprojekta kritiķi bažījas, ka šāds autonoms tīkls radīs totālas cenzūras iespējas tīmeklī. Vairākās Krievijas pilsētās notikuši akcijas interneta brīvības atbalstam.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu