Putina un Kima trīs stundas ilgais samits noslēdzies (23)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Vladimira Putina un Kima Čenuna tikšanās
Vladimira Putina un Kima Čenuna tikšanās Foto: EPA/AFP/Scanpix

Ceturtdien Vladivostokā notiek Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna tikšanās ar Krievijas autokrātu Vladimiru Putinu. Samits iesākās ar rokasspiedienu un Krievijas pausto vēlmi iesaistīties Ziemeļkorejas kodolsarunās, bet noslēdzās apmēram trīs ar pusi stundas vēlāk.

(Papildināta ziņa.)

"Mums tikko bija ļoti saturīga viedokļu apmaiņa par abpusējas intereses jautājumiem," pēc divpusējām sarunām pavēstīja Kims.

Putins savukārt paziņoja, ka sarunas bijušas "diezgan detalizētas". "Mēs apspriedām situāciju Korejas pussalā un apmainījāmies viedokļiem par to, kas būtu jādara situācijas uzlabošanai un kā to izdarīt," sacīja Putins.

Neviens no līderiem neizklāstīja sīkāk sarunu saturu, un vēlāk paredzētas plašākas abu pušu delegāciju sarunas.

Pēc samita Putins uzaicinājis Kimu pusdienās, kurās tiks pasniegtas dažādi slaveni Krievijas ēdieni un delikateses.

"Esmu pārliecināts, ka jūsu vizīte šodien Krievijā palīdzēs mums labāk saprast, kā mēs varam atrisināt situāciju Korejas pussalā un ko Krievija var darīt pašreizējā pozitīvā procesa atbalstam," pirms tikšanās pavēstīja Putins. "Divpusējo attiecību jomā mums ir daudz darāmā ekonomisko attiecību attīstīšanai."

Putins sacīja, ka Krievija vēlas atbalstīt risinājuma meklēšanu Ziemeļkorejas kodolsituācijā un atbalstīt kodolvalsts centienus panākt labākas attiecības ar ASV, ziņo aģentūra AP.

Ceturtdienas sarunās varētu izkristalizēties, kā Krievija var palīdzēt Ziemeļkorejas komunikācijā ar ASV, viņš teica.

Tikmēr Kims apsveica Putinu uzvaru pagājušā gada vēlēšanās, kuru rezultātā Putins Krievijas prezidenta amatā palika uz vēl sešiem gadiem. Vēlēšanas tika kritizētas par reālas opozīcijas neesamību un daudzajiem vēlēšanu iecirkņos novērotajiem pārkāpumiem.

Kims piebilda, ka tikšanās laikā notikšot viedokļu apmaiņa par situāciju Korejas pussalā. 

Tikšanās notika augstskolas ēkā Vladivostokā.

Kims uz tikšanās vietu ieradās limuzīnā. Kims un Putins sarokojās un iegāja ēkā, kur Putins iepazīstināja Kimu ar vairākām Krievijas amatpersonām.

Kims un Putins tiekas pirmoreiz. Samits notiek Vladivostokā, kas atrodas netālu no Ķīnas un Ziemeļkorejas robežām. Tā arī būs Kima pirmā oficiālā vizīte Krievijā.

Kims plāno uzturēties Vladivostokā līdz piektdienai un apmeklēt vairākus kultūras pasākumus, tostarp baleta izrādi, un apskatīt pilsētas akvāriju, ziņo Krievijas mediji.

Analītiķi norāda, ka Ziemeļkorejai šī tikšanās ir iespēja pēc neveiksmīgajām kodolsarunām ar ASV prezidentu Donaldu Trampu parādīt, ka izolētajai kodolvalstij ir ietekmīgi sabiedrotie, uzskata analītiķi.

Turklāt Ziemeļkoreja tādā veidā parāda, ka tās ekonomiskā nākotne nav pilnībā atkarīga no ASV labvēlības. Kims arī varētu Maskavai lūgt atcelt Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas.

Krievija - tāpat kā ASV un Ķīna - nav apmierināta ar faktu, ka Ziemeļkorejai ir kodolieroči.

Kims jau ir divos samitos ticies ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, Dienvidkorejas sabiedrotajai ASV tiecoties panākt Korejas pussalas denuklearizāciju.

Otrais Trampa un Kima samits, kas 27. un 28. februārī notika Hanojā, Vjetnamā, beidzās bez gala dokumenta pieņemšanas, jo abas puses nespēja pārvarēt domstarpības galvenajā jautājumā par to, kādā veidā Ziemeļkorejai būtu jāatbrīvojas no kodolieročiem, un par to, ko Phenjana saņems apmaiņā pret atteikšanos no kodolieročiem.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu