Ko latvieši domā par Eiropas Savienību? (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Latvijas sabiedrība neizceļas ar lielu politisko aktivitāti, taču kopumā latvieši uz Eiropas Savienību (ES) raugās nedaudz cerīgāk nekā vidējais eiropietis, un īpaši izteikta šī tendence ir jauniešu vidū, liecina mēnesi pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām publicēti "Eurobarometer" aptaujas rezultāti.

Uz jautājumu, kāda sajūta pirmā nāk prātā, domājot par ES, 29% respondentu no Latvijas izvēlējās atbilžu variantu "cerība". ES vidējais rādītājs ir par procentu zemāks.

Tomēr populārākā atbilde bija "šaubas", ko izvēlējās 30% aptaujāto no Latvijas. Visās ES dalībvalstīs šo variantu izvēlējās vidēji 33% cilvēku, tātad latvieši tomēr šaubās nedaudz mazāk.

25% latviešu uz ES raugās ar pārliecību, bet 2% - ar bailēm. 

Interesanti, ka 11% Latvijas iedzīvotāju sacīja, ka ar ES viņiem nesaistās nekādas sajūtas, kamēr visas ES mērogā šādu variantu izvēlējās tikai 4%.

Iespējams, ka atbilde slēpjas faktā, ka latvieši neizceļas sevišķu politisko aktīvismu. Tikai 3% Latvijā dzīvojošo respondentu sacīja, ka pēdējā mēneša laikā apmeklējuši ar politiku saistītu publisko tikšanos, mītiņu vai demonstrāciju. ES vidējais rādītājs ir četras reizes lielāks - 12%.

Latvieši arī mazāk interesējas par politiku un retāk to apspriež ar pazīstamajiem cilvēkiem, liecina aptaujas dati.

Viscerīgāk uz ES raugās Rumānija (40% respondentu izvēlējās šo variantu), Horvātija, Itālija un Luksemburga (36%) un Zviedrija (32%). Nākamās cerīgāk noskaņotās valstis ir Polija un Latvija.

Vislielākās šaubas valda Čehijā, kur 51% respondentu izvēlējās šādu atbildes variantu, bet vislielākā pārliecība - Īrijā (51% izvēlējās variantu "pārliecinātība"). Rumānijā un Īrijā bija vismazāk šaubu mākto iedzīvotāju.

Kopumā vispozitīvāk pret ES noskaņoti vadītāji un studenti.

"Eurobarometer" aptauja balstīta uz vairāk nekā 25 000 telefoninterviju. Latvijā aprīļa sākumā tika veikta 1001 intervija.

Aicinot balsot gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, EP laidis klajā videorullīti ar emocionālu aicinājumu padomāt par nākamajām paaudzēm, kuru dzīvi ietekmēs vēlēšanās izdarītā izvēle. EP vēlēšanas Latvijā notiks 25.maijā.

Šī gada februāra beigās vairāk nekā trešdaļa ES pilsoņu (35%) bija pārliecināti par savu dalību EP vēlēšanās, bet vēl trešdaļa (32%) vēl nebija pieņēmuši lēmumu par to, vai balsos.

Neskatoties uz to, ka jauniešu noskaņojums par ES ir vispozitīvākais, tikai 21% jauniešu pauda pārliecību par dalību vēlēšanās, bet 34% vēl jāizlemj par savu dalību.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu