Kims Čenuns: ASV Hanojas samitā rīkojās negodprātīgi (7)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns ceturtdien apsūdzēja ASV "negodprātīgā" rīcībā, kas izpaudusies viņa un ASV prezidenta Donalda Trampa samitā Hanojā, un sacīja, ka miers Korejas pussalā ir atkarīgs no Vašingtonas.

Kims nāca klajā ar šiem izteikumiem savā pirmajā samitā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Vladivostokā, piektdien ziņoja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA, kas raksturoja Kima un Putina sarunas kā "atklātas un draudzīgas".

Ziemeļkoreja 18.aprīlī bija pieprasījusi, lai ASV atsauktu no kodolsarunām valsts sekretāru Maiku Pompeo, jo viņš tīšām liekot tām šķēršļus.

Ziemeļkorejas līderis ceturtdien sacīja, ka "situācija Korejas pussalā un reģionā tagad ir nonākusi strupceļā un sasniegusi kritisku punktu", ziņoja KCNA.

Kims brīdināja, ka šī situācija "var atgriezties sākotnējā stāvoklī, jo ASV negodprātīgi ieņēma vienpusīgu nostāju nesenā otrā KTDR-ASV samita sarunās", piebilda KCNA.

KTDR (Korejas Tautas Demokrātiskā Republika) ir oficiālais Ziemeļkorejas nosaukums.

Februāra beigās notikušais Kima un Trampa samits Hanojā beidzās bez jebkādas vienošanās par Ziemeļkorejas kodolarsenālu.

Ziemeļkoreja šajās sarunās pieprasīja nekavējoties mīkstināt tai noteiktās sankcijas, bet abas puses nebija vienisprātis par to, ko Phenjana būtu gatava dot pretī.

Kims Putinam sacīja, ka "KTDR gatavosies jebkurai iespējamai situācijai".

Kims arī uzaicināja Putinu apmeklēt Ziemeļkoreju "piemērotā laikā" un šis uzaicinājums tika "labprāt pieņemts", vēstīja KCNA vienā no ziņojumiem par šo samitu.

Putins sarunās ar Kimu ceturtdien pozicionēja sevi kā pretsvaru Savienotajām Valstīm, uzstājot, ka Ziemeļkorejai ir vajadzīgas "garantijas tās drošībai, tās suverenitātes saglabāšanai".

"Mums vajag (..) atgriezties stāvoklī, kur situāciju pasaulē nosaka starptautiskās tiesības, nevis stiprākā tiesības," teica Putins.

Kims sacīja, ka viņš cer sākt "jaunu uzplaukumu" attiecībās starp Phenjanu un Maskavu.

Kims un Putins "vienprātīgi piekrita", ka viņu tikšanās var palīdzēt "Korejas pussalas nestabilās situācijas stratēģiskā kontrolēšanā pēc otrā KTDR-ASV samita sarunām".

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu