Lūdz sākt kriminālvajāšanu pret vīrieti par uzturlīdzekļu nemaksāšanu €3355 apmērā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Kurzemē lūdz sākt kriminālvajāšanu pret vīrieti par uzturlīdzekļu nemaksāšanu 3355 eiro apmērā, informēja VP Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova.

Valsts policijas (VP) Talsu iecirknis pabeidzis izmeklēšanu kriminālprocesā par uzturlīdzekļu nemaksāšanu un nodevis to prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Pagājušā gada oktobra beigās VP Kurzemes reģiona pārvaldes Talsu iecirknī tika saņemts Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas iesniegums par to, ka 1977.gadā dzimis vīrietis neatmaksā uzturlīdzekļu fondam līdzekļus, kas viņa vietā izmaksāti viņa bērnam.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka vīrietim ir viens bērns, dzimis 2009.gadā, un ar 2012.gada tiesas spriedumu viņam ir noteikts pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus savam bērnam. Ņemot vērā, ka tas netika darīts, Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācija pieņēma lēmumu izmaksāt viņa vietā uzturlīdzekļus bērna uzturam gandrīz 3355 eiro apmērā.

Šī summa tika izmaksāta periodiski, sākot no 2016.gada decembra līdz 2018.gada nogalei. Vīrietis ir bijis darba tiesiskajās attiecībās, par ko nav informējis ne fonda administrāciju, ne tiesu izpildītāju, kā arī nav labprātīgi veicis iemaksas bērna uzturam, un konstatēts, ka viņa ienākumu apmērs bija pietiekams, lai pildītu viņam uzliktos pienākumus. Tādējādi vīrietis apzināti izvairījies no uzturlīdzekļu iemaksām.

Vīrietim kriminālprocesā tika piemērots aizdomās turētā statuss.

Izvairīšanās no pienākuma uzturēt bērnu Krimināllikuma izpratnē ir tāds pats noziegums kā citi tajā minētie nodarījumi. Par izvairīšanos no tiesas nolēmuma vai kompetentas valsts institūcijas lēmuma pildīšanas, ar kuru uzlikts pienākums apgādāt savus vecākus, vecvecākus, bērnus, mazbērnus vai citas personas un dot tiem uzturu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Lai nodrošinātu pastāvīgu sadarbību, pagājušā gada 17.oktobrī Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, VP un Ģenerālprokuratūra rakstveidā noslēdza starpresoru trīspusējo vienošanos, kas paredz, ka turpmāk Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, konstatējot apstākļus, ka parādnieks izvairās no pienākuma nodrošināt uzturlīdzekļus bērnam, par to informēs VP.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu