Pasaules iedzīvotāji kļūst arvien dusmīgāki un stresaināki, liecina pētījums

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Cilvēki visā pasaulē arvien vairāk izjūt dusmas, stresu un bažas, liecina pētījumu kompānijas "Gallup" jaunākās aptaujas rezultāti.

Trešdaļa respondentu no visas pasaules sacīja, ka cieš no stresa. Vairāk nekā piektdaļa piedzīvo skumjas un dusmas, uzskaita raidorganizācija BBC.

Visnegatīvāk noskaņotās valstis ir Čada, Nigēra, Sjerraleone, Irāka un Irāna. Savukārt vispozitīvākās ir Paragvaja, Panama, Gvatemala, Meksika un Salvadora. Eksperti skaidro, ka tas varētu būt saistīts ar Latīņamerikas kultūru, kas veicina koncentrēšanos uz dzīves pozitīvajiem aspektiem.

Aptaujā tika jautāts par respondentu emocijām pēdējās diennakts laikā. Viņiem tika uzdoti jautājumi par to, vai viņi iepriekšējā dienā smaidījuši un jutušies tā, ka citi pret viņiem izturas ar cieņu.

Pētījuma autori norāda, ka vismazāk emocionālais pasaules reģions ir postpadomju valstis, tai skaitā Latvija. Latvijā, Baltkrievijā un Azerbaidžānā mazāk nekā 40% cilvēku atzina, ka aizvadītajā dienā vispār izjutuši kādas pozitīvas vai negatīvas emocijas.

Līdz ar to Latvija ierindojās starp pasaules valstīm, kurās vismazāk pieredz negatīvās emocijas - bet tas nenozīmē, ka cilvēki vairāk izjūt priecīgas emocijas.

Apmēram 71% respondentu sacīja, ka aizvadītajā diennaktī izjutuši samērā daudz patīkamu emociju.

Tomēr aptaujas veicēji norāda, ka globālais stresa līmenis sasniedzis jaunu rekordu, kā arī pieaudzis skumju un bažu mocīto respondentu skaits.

Čada uzrādīja visaugstākos negatīvo emociju rādītājus. Tas skaidrojams ar sliktajiem dzīves apstākļiem, ko izraisījusi neattīstītā infrastruktūra un konflikti valsts iekšienē. Vairāk nekā 70% respondentu no Čadas sacīja, ka pēdējā gada laikā sastapušies ar grūtībām atļauties ēdienu, bet 61% izjutuši fiziskas sāpes.

Neskatoties uz to, amerikāņi un grieķi stresu izjūt biežāk nekā čadieši. 

Grieķija ir visvairāk stresa māktā valsts - 59% respondentu sacīja, ka aizvadītās diennakts laikā izjutuši stresu. ASV šis rādītājs ir 55%.

"Gallup" aptaujāja vairāk nekā 150 000 cilvēku 140 pasaules valstīs.

"Gallup Global Emotions" indekss iznāk katru gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu