Aicina parakstīt petīciju par bišu aizsardzību no pesticīdiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas Dabas fonds (LDF), Latvijas Biškopības biedrība un Ekodizaina kompetences centrs aicina iedzīvotājus parakstīt petīciju, kurā pieprasīts Eiropas Savienības (ES) lēmumu pieņēmējiem aizsargāt bites, balsojot par pienācīgu pesticīdu risku izvērtēšanas procesu, informēja LDF pārstāve Liene Brizga-Kalniņa.

LDF pārstāve skaidroja, ka Eiropas Komisijas (EK) Augu, dzīvnieku, pārtikas aprites un dzīvnieku barības pastāvīgās komitejai 20.maijā paredzēta apspriede un balsojums par Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes izstrādāto "Bišu vadlīniju" piemērošanu.

"Bišu vadlīnijas" 2013.gadā EK uzdevumā izstrādāja Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA), lai vērtētu trīs neonikotinoīdu grupas insekticīdu - imidakloprīda, klotianidīna un tiametoksama - ietekmi uz apputeksnētājiem, jo bija aizdomas, ka tie ir kaitīgi.

Pagājušā gada pavasarī EFSA publicēja savu atzinumu, kurā apstiprinājās visu trīs vielu kaitīgums, kam sekoja dalībvalstu vairākuma atbalstīts EK lēmums būtiski ierobežot šo vielu lietošanu lauksaimniecībā. Taču šī ir arī vienīgā reize, kad vadlīnijas ir izmantotas praksē, jo kopš 2013.gada EK nav saņēmusi vajadzīgo dalībvalstu ekspertu atbalstu vadlīniju plašākai piemērošanai, norādīja Brizga-Kalniņa.

LDF pārstāve skaidroja, ka petīcijas mērķis ir pārliecināt ES valstu valdītājus, ka nepieciešams pieņemt daudz augstākus standartus, lai jau laicīgi būtu iespējams konstatēt tos pesticīdus, kas ir kaitīgi bitēm.

Petīcijā norādīts, ka nepieciešams ņemt vērā pesticīdu ilgtermiņa ietekmi uz bitēm un to saimēm; zemes koncentrācijas pesticīdu ietekmē, kā arī dažādu pesticīdu kumulatīvo ietekmi. Tāpat petīcijā uzsvērts, ka pesticīdi būtu jāizmanto tikai gadījumā, ja visas citas augu aizsardzības metodes izrādījušās neveiksmīgas.

Petīciju ar iedzīvotāju parakstiem pirms šī balsojuma iecerēts iesniegt ES dalībvalstu zemkopības ministriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu