Atklāti par Lietuvas pirmo militāro specvienību (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Zoodārzs Delta
Zoodārzs Delta Foto: kadrs no filmas

4. maijā plkst. 15 kinoteātrī “Splendid Palace” Latvijas filmu maratona programmā notiks Lietuvas un Latvijas kopražojuma dokumentālās filmas “Zoodārzs Delta” pirmizrāde. Filma vēsta par atjaunotās Lietuvas pirmo militāro specvienību. Pirmizrādē viesosies lietuviešu arī kinematogrāfisti. Filma tiks demonstrēta lietuviešu valodā ar subtitriem latviešu valodā. Ieeja seansā bez maksas. 

Dokumentālā filma ar animāciju, kas dizainēta deviņdesmito gadu datorspēļu stilistikā, aizved skatītāju atpakaļ laikā, kad Lietuva, tāpat kā Latvija, cīnījās par savas valsts neatkarības atjaunošanu un izveidoja īpašo uzdevumu vienību “Delta”.

Vienības kareivju stāstos atklājas atmiņas par laiku, kad jaunie vīrieši bija gatavi kailām rokām apturēt padomju tankus. Pienācīgas apmācības nebija, tās vietā bija patriotiska degsme, adrenalīns un puiciska pārgalvība, ko iedvesmoja VHS kasetēs skatītie Rembo un Brūsa Lī kinopiedzīvojumi.

Kareivji kļuva par mītiskiem tēliem, kas apveltīti ar neticamām fiziskām spējām un drosmi. 

Filma uzņemta Lietuvas simtgades programmā. Pirmizrāde Lietuvā notika šā gada janvārī, pieminot barikāžu laiku, kas Lietuvā izvērtās īpaši traģisks – 1991. gadā pie Viļņas televīzijas torņa padomju armijas specvienība OMON nogalināja 14 un ievainoja simtiem mierīgo iedzīvotāju. 

Filmas ražošanu Latvijā atbalstījis Nacionālais kino centrs. Latvijas pusi kopražojumā pārstāv komponists Andris Indāns un animācijas mākslinieks Miķelis Mūrnieks, producente Marta Bite, studija “Tanka”. Lietuvā īpašu skatītāju atzinību izpelnījās komponista Andra Indāna darbs, kas veiksmīgi papildina filmas stāstu ar gaumīgu elektroniskās mūzikas skaņu celiņu. Indāns ir komponists un skaņu režisors, mūzikas autors neskaitāmām filmām, teātra izrādēm, mākslas projektiem un performancēm, elektroniskās mūzikas projekta "Gas of Latvia" autors un vadītājs. Savukārt Miķelis Mūrnieks ir digitālais mākslinieks, veidojis animāciju mūzikas video, mākslas projektiem un reklāmai. Animācija, kas izpildīta 16 bitu tehnikā, filmā ilustrē galveno varoņu atmiņu stāstus. 

Noskaties filmas reklāmas rullīti.

Delta Zoo: Trailer from Andrius Lekavicius on Vimeo.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu