Deivids Bovijs, Džordžs Maikls un Eds Šīrans: dokumentālo filmu izlase

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Negaidītas atklāsmes, patiesas emocijas un ļoti daudz mūzikas – tie ir vienojošie elementi trīs dokumentālajām filmām par trīs pasaulslaveniem mūziķiem, ko aprīlī piedāvā LMT mājas viedtelevīzija. Katra no tām ir gana atšķirīga gan pēc tematikas, gan galvenā varoņa rakstura iezīmēm, taču tās visas atklāj vismaz dažas šķautnes no to cilvēku tēla, kuru mūzika uzmundrināja, iedvesmoja un lika jukt prātā no sajūsmas miljoniem cilvēku visā pasaulē. 

Foto: publicitātes

Deivids Bovijs: Pēdējie pieci gadi

Dokumentālā filma "Deivids Bovijs: Pēdējie pieci gadi" (Davie Bowie: The Last Five Years) ieskatās pasaulslavenā un ģeniālā mūziķa dzīves pēdējos gados, sekojot līdzi albumu "The Next Day" un "Blackstar", kā arī mūzikla "Lazarus" tapšanai. Visa viņa dzīve bija pārsteigumu un neparedzamības pārpilna, tieši tāpat, kā tās noslēgums. Tik dažādie tēli kā majors Toms, Zigijs Zvaigžņuputeklis (Ziggy Stardust) un Tievais Baltais Hercogs (Thin White Duke) bija vien daži no veidiem, kā Bovijs ieintriģēja, izaicināja, pārspēja visas gaidas un, nepārtraukti – sajūsmināja. Muzikālais hameleons, mūžīgais provokators – lai arī kādi nebūtu Bovija jaunie mākslinieciskie izaicinājumi, vienmēr viņš atrada lojālus fanus un ar katru no saviem eksperimentiem piesaistīja jaunus. Taču vislielāko interesi, tagad, atskatoties pēc laika distances, tomēr raisīja viņa dzīves pēdējie pieci gadi, un tieši tos atklāj šī filma. Arī to, kā Bovijs pēc ilgāka pārtraukuma atgriezies pie mūzikas producēšanas un arī atslēgas tēmām, kas mazāk vai vairāk uzsvērtā veidā bijušas klātesošas visā viņa karjeras laikā. Intervijas ar mūziķiem, dizaineriem un režisoriem, kuri strādāja ar Boviju pēdējo viņa projektu laikā, atklāj to radošo spēku, kas Boviju padarīja par vienu no dižākajiem 21. gadsimta māksliniekiem. 

Foto: publicitātes

Džordžs Maikls: Brīvība

Lai arī dokumentālā filma "Brīvība" (Freedom) iznāca jau pēc dziedātāja Džordža Maikla nāves, viņš tomēr pilnībā piedalījās tās veidošanā, izstāstot savu stāstu, kā viņš to redzēja. Filma koncentrējas uz mūzikas industrijas spožajām un ēnas pusēm, kā arī Džordža Maikla sasniegumiem, vienlaikus atklājot epizodes, kas plašākai publikai palikušas nezināmas. Filma apgāž priekšstatu par Džordžu Maiklu kā veiksmīgu popmūzikas hitu štancētāju, tā vietā atklājot viņu kā cīnītāju pret ierakstu kompāniju negodīgiem kontraktiem, soulmūzikas cienītāju un kaismīgu zvaigžņu privātās dzīves aizstāvi. Tāpat Freedom ļauj ielūkoties ne tikai Džordža Maikla personīgās dzīves aizkulisēs, bet arī parāda, kā tapuši vairāki ikoniski darbi, tostarp slavenais deviņdesmito gadu hits "Freedom!’90".

Visas piecas supermodeles, kas piedalījās šī mūzikas video tapšanā, pirmo reizi atkal sanāca kopā filmas uzņemšanas laikā, lai sniegtu intervijas un dalītos atmiņās par sadarbību ar slaveno dziedātāju. Dokumentālā filma "Freedom" ir stāsts par mūziķi, kurš jau kopš bērnības ilgojies kļūt par superzvaigzni, lai arī nojautis slavas smagās nastas ēnas puses. 

Foto: publicitātes

Eds Šīrans: Džemperu vārti

Ja divas iepriekš aplūkotās dokumentālās filmas veltītas mūziķiem, kas jau aizgājuši tai saulē, tad trešās galvenais varonis Eds Šīrans ir enerģijas un dzīvesprieka pilns, gluži tāpat, kā pati filma "Džemperu vārti" (Jumpers for Goalposts), kuras nosaukums aizņemts no britu zēnu tradīcijas, spēlējot futbolu, improvizētus vārtus iezīmēt ar personīgajiem džemperiem. Vai gan ir vēl labāks veids, kā noskaņoties 12. jūlijā Rīgā gaidāmajam Šīrana koncertam, kā noskatoties “mājas video” stilā uzņemto dokumentālo filmu, kas iemūžinājusi viņa 2014. gada koncertus Vemblija stadionā Londonā. Tieši ar šiem koncertiem Šīrans kļuva par pirmo solo mākslinieku, kas jebkad uzstājies Vemblijā, turklāt trīs izpārdotas naktis pēc kārtas! Filma ne tikai iemūžina labākos momentus  un lielākos hītus no koncerta, tostarp uzstāšanos kopā ar Eltonu Džonu, bet arī intervijās ar Šīrana faniem un komandas biedriem atklāj, kas ir šī dziedātāja unikālo panākumu pamatā. 

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu