Tērauda: Divu nedēļu laikā deputātiem būtu jāizlemj, vai veikt nepieciešamās izmaiņas saistībā ar LTV vadības konkursa nosacījumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
13.Saeimas deputāte Vita Anda Tērauda nodod zvērestu jeb svinīgo solījumu 13.Saeimas pirmās sēdes laikā.
13.Saeimas deputāte Vita Anda Tērauda nodod zvērestu jeb svinīgo solījumu 13.Saeimas pirmās sēdes laikā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Divu nedēļu laikā deputātiem būtu jāizlemj, vai veikt nepieciešamās izmaiņas saistībā ar Latvijas Televīzijas (LTV) vadības konkursa nosacījumiem, pauda Saeimas Mediju politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP).

Politiķe norādīja, ka pastāv strīds par juridiskajām normām, pēc kurām būtu jārīko LTV vadības konkurss. Šī situācija arī veidojusi vienu no iemesliem neuzticības krīzei attiecībā uz Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP), norādīja Tērauda, skaidrojot, ka juridiskās neskaidrības dēļ pašlaik nevajadzētu steigties ar konkursa rīkošanu.

Saeimas deputātiem divu nedēļu laikā konceptuāli jāvienojas, vai steidzamības kārtā likumā noregulēt konkursa procedūru, sacīja politiķe. Ja tiktu lemts veikt izmaiņas, vēl dažas nedēļas būtu nepieciešamas likumprojekta sagatavošanai un virzībai uz pieņemšanu, skaidroja Tērauda. Viņa norādīja, ka LTV vadību ilgstoši nedrīkst atstāt nepilnā sastāvā.

Deputātiem ir atšķirīgi viedokļi, kādas izmaiņas jāveic, bet apakškomisijas priekšsēdētāja uzskata, ka skaidri jānosaka, ka konkursam jānotiek atbilstoši publisko kapitālsabiedrību likumam, lai nodrošinātu profesionālu un neatkarīgu pretendentu atlasi.

Vaicāta, vai politiķiem būs uzticība atkārtota konkursa rezultātiem, ko rīkotu NEPLP, Tērauda cita starpā vērsa uzmanību, ka vēl tiek gaidīts likumības izvērtējums no prokuratūras par padomes iepriekš veikto LTV konkursu.

Kā ziņots, LTV valde turpmāk darbosies viena cilvēka sastāvā, 25.aprīlī lēma NEPLP.

Medija valdē būs viens loceklis - pašreizējais LTV valdes loceklis Ivars Priede. Priede varēs izvēlēties prokūristus, kas strādās kopā ar viņu, taču, kā uzsvēra NEPLP locekle Aurēlija Ieva Druviete, atbildība par lēmumiem gulsies tikai uz Priedes pleciem.

Druviete skaidroja, ka lēmums par valdes locekļu skaita samazināšanu ir kā pagaidu risinājums situācijā, kurā ir izveidojušās pretrunas starp vairākiem likumiem, kā dēļ nav lietderīgi sludināt jaunu konkursu uz LTV valdi. NEPLP ir gatava lemt par jauna konkursa izsludināšanu, ja Saeima steidzamības kārtā grozīs likumus, kas patlaban kavē konkursa izsludināšanu.

LETA jau ziņoja, iepriekš konkursā NEPLP par LTV valdes priekšsēdētāju apstiprināja farmācijas kompānijas "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Eināru Gielu, bet par LTV valdes locekli digitālās attīstības un satura jautājumos - XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču. Abiem nebija iepriekšējas darba pieredzes medijos.

Pēc izskanējušās kritikas, kas vairāk bija vērsta Giela virzienā, viņš un Juhņēviča nolēma atteikties no attiecīgo amatu ieņemšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu