Londona un Dublina paziņo par Ziemeļīrijas politisko sarunu atsākšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Lielbritānijas un Īrijas valdības piektdien paziņojušas, ka tiek atsāktas sarunas, lai Ziemeļīrijā atjaunotu reģionālo valdību, kurā piedalītos britu unionistu un īru republikāņu politiskie spēki.

Lielbritānijas pārvaldītajā provincē jau divus gadus nav autonomijas valdības, kopš īru republikāņu partija "Sinn Fein" izstājās no obligātās kopīgās valdības ar Demokrātisko unionistu partiju (DUP).

Pēc žurnālistes Liras Makī nošaušanas pagājušajā nedēļā nekārtību gaitā Lodonderijā vēlētāji, kā arī Dublinas un Londonas valdības pastiprināja spiedienu uz Ziemeļīrijas partijām, lai tiktu atjaunota reģiona valdība, kas ir viens no svarīgākajiem elementiem Ziemeļīrijas 1998.gada miera vienošanās nosacījumos.

"Pulcējoties kopā ar citiem politiskajiem līderiem Svētās Annas katedrālē, lai apliecinātu cieņu Lirai Makī, mēs paudām visu šo salu iedzīvotāju skaidro gribu un apņēmību noraidīt vardarbību un atbalstīt mieru," teikts Lielbritānijas un Īrijas premjerministru Terēzas Mejas un Leo Varadkara kopīgajā paziņojumā.

"Mēs arī esam sadzirdējuši nepārprotamo vēstījumu visiem politiskajiem līderim, ka cilvēki visā Ziemeļīrijā vēlas redzēt jaunu virzību politiskajam progresam. Mēs esam vienisprātis, ka tas, kas tagad ir nepieciešams, ir rīcība, nevis tikai vārdi no mums visiem, kas atrodas vadības pozīcijās."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu