Jauns pētījums: glāze vīna dienā samazina depresijas risku (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Glāze sarkanvīna.
Glāze sarkanvīna. Foto: pixabay.com

Jaunā pētījumā zviedru zinātnieki atraduši saikni starp alkohola lietošanu un depresiju, proti, tie cilvēki, kuri dienā izdzer glāzi vīna, ir mazāka depresijas riska priekšā nekā tie, kuri alkoholu nelieto vispār.

Pētījumā zinātnieki no 1998. līdz 2010. gadam novēroja vairāk nekā 5000 cilvēku dzīvesveidu un paradumus. Rezultātā atklājās, ka tie cilvēki, kuriem bija vislabākais garīgās veselības stāvoklis, nedēļā izdzēra līdz pat 14 vienībām alkohola, kas ir līdzvērtīgs daudzums 10 pintēm alus vai nedaudz mazāk par 10 glāzēm vīna.

Savukārt tie cilvēki, kuri alkoholu nelietoja, bija par 70 procentiem augstāka depresijas riska priekšā, bet tie, kuri alkoholu patērēja lielākos daudzumos – pat par 80 procentiem lielāka depresijas riska priekšā.

Lai arī alkohola pastāvīga un pārmērīga lietošana lielākajā daļā pētījumu tiek uztverta kā negatīva cilvēka veselība, pastāv vairāki pētījumi, kuros alkohola samērīga lietošana ir attaisnota.

Patiesi, gandrīz visās pasaules vietās, kuru iedzīvotājiem augsts vidējais mūža ilgums, samērīga alkohola lietošana ikdienā ir pilnīgi normāla parādība.

Tiesa, alkohola lietošana nebūtu jāuztver kā universāli pozitīvas lieta. Lai arī šajā pētījumā izdarītie secinājumi ir pozitīvi, tomēr īpaši sievietēm regulāra alkohola lietošana palielina sirds slimību, vēža un citu slimību risku.

Piemēram, kādā nesenā pētījumā tika noskaidrots, ka glāze vīna dienā paaugstina sirdstriekas risku.

Pētniekiem nav arī īsti skaidrs, vai šajā pētījumā novērotie cilvēki, kuriem bija labs garīgās veselības stāvoklis, sagadīšanās pēc lietoja alkoholu, vai arī alkohols tiešām bija viņu dzīvesprieka pamatā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu