Punču ballītes ceļvedis

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Nu jau vairākus gadus Latvijā ir no Amerikas pārņemta kāda jauka tradīcija  – punču ballītes jeb baby shower. Īsumā var teikt – tie ir sava veida uzmundrinājuma svētki topošajai māmiņai pirms gaidāmā lielā notikuma – dzemdībām. Rozā vai zilie baloni, dāvaniņas no draudzenēm, kūciņas, kā izrādās, sniedz daudz vairāk topošajai māmiņai, nekā sākumā var šķist...

Kāpēc nepieciešama ballīte un kas organizē?

“Jau senākos laikos ir vēsturē datētas šādas sieviešu sanākšanas kopā pirms dzemdībām, lai vecākās paaudzes sievietes varētu padalīties savā pieredzē par dzemdībām, bērniņa zīdīšanu un arī kā kopt attiecības ar savu vīru, kad ģimenē parādās bērniņš,” stāsta vairāku bēbīšu ballīšu organizētāja Gerda Pulkstene. Protams, mūsdienās šis pasākums ir pavisam cita formāta, tomēr galvenā misija tiek saglabāta: uzmundrināt un iedrošināt topošo māmiņu. “Kā zināms, ja šīs ir pirmās dzemdības, sievietes bailes no tām ir lielas – kā jau bailes no nezināmā, tāpēc šis ir īstais laiks, kad savu māsu, draudzeni vai labu kolēģi iepriecināt un iedrošināt. Un kāpēc lai tā nebūtu skaista ballīte, kas viņu uzmundrinās spert drošāku soli pretī dzemdībām? Arī ja gaidāms otrs bērniņš, ballīte ir svarīga, jo tad jau sieviete zina, kas ir dzemdības un kas viss var notikt – tāpēc prieciņa deva būs tikpat svarīga,” uzskata ballīšu pazinēja.

Foto: depositphotos.com

Ierasts, ka punču ballīti organizē topošās māmiņas tuvākās draudzenes un radinieces. Jā, šis pasākums ir domāts tikai sieviešu dzimtes pārstāvēm, protams, ja ir bērni – tie arī laipni tiek ierakstīti ballītes viesu sarakstā.

Tomēr vissvarīgāk, pirms organizē ballīti, ir saprast, vai grūtniece jūtas labi un vai viņa vēlas šādu uzmanību. “Mēs esam tik dažādas, un atšķirīgas ir mūsu ekspektācijas un vēlmes. Tāpēc, pirms ķeries pie organizēšanas, ir jānoskaidro, vai šī sanākšana kopā ir vēlama topošajai māmiņai. Kā to izdarīt? Vienkārši pajautā!” pieredzē dalās Gerda.

Kur un kad?

Parasti ballīte tiek organizēta tuvāk māmiņas un jaundzimušā satikšanās brīdim. Tomēr Gerda iesaka mazliet aprēķināt laikus: “Man pieredzē ir bijuši gadījumi, kad pasūtītā punču ballītes kūka ir beigās jāved uz dzemdību namu. Jāņem vērā: ja bērniņš ir pirmais, tad dzemdības var arī nedaudz kavēties, bet, ja māmiņa jau ir dzemdējusi, šis brīdis var pienākt ātrāk. Arī gaidot dvīnīšus, ja nav plānots ķeizargrieziens ar konkrētu datumu, viss var mainīties. Ierastais laiks ir pēdējais trimestris – tāpēc iesaku ballīti organizēt ar rezervi dzemdību dienai,” stāsta Gerda Pulkstene.

Par vietas izvēli – ir topošās māmiņas, kuras vislabāk jūtas savās mājās, bet ir māmiņas, kuras dievina pārsteigumus – tikties kādā vēl nebijušā restorānā, viesnīcas numuriņā, izbraucienā ar kuģīti, piknikā parkā vai pie kādas draudzenes  vasarnīcā.

Kad izvēle ir veikta, laiks nākamajiem darbiņiem.

Foto: depositphotos.com

Gatavošanās

1. Dekorācijas

Visbiežāk pasākuma vieta tiek dekorēta ar gaidāmā bērniņa dzimumam ierastajām krāsām – rozā vai zils, tomēr nereti arī balts un dzeltens tiek ņemtas kā alternatīvās krāsas. Tie ir baloni, tematiskas virtenes ar knupīšiem vai rotaļu lācīšiem. “Grūtniecēm patīk arī ziedi, tāpēc katra no pasākuma nācējām var atnest ziedus, un pēc ballītes topošajai māmiņai mājās vēl ilgi skaisti smaržos atmiņas par šo ballīti,” iesaka Gerda. 

2. Uzkodas un dzērieni

Uzkodas tiek pasūtītas, vai arī katra no draudzenēm nāk ar savu “groziņu”. Protams, pasākums ir bezalkoholisks, tāpēc ir vērts padomāt par bezalkoholisku kokteiļu receptēm. “Te var plaši ļauties iztēlei un fantāzijai. Piemēram, paspēlēties ar ierastā kokteiļa Mimoza nosaukumu, pārvēršot to par “Mammozas kokteili”, un sastāvā sajaukt bezalkoholisko šampanieti ar apelsīnu sulu,” tā Gerda.

3. Kūka

Kūka parasti ir viens no pārsteigumiem ballītes galvenajai personai, to pasniedz ballītes beigās kā skaistu noslēgumu. Vissirsnīgāk, ja kāda no draudzenēm uzņemas pati izcept šo kūku. Iesakāms padomāt par skaistu noformējumu ar stārķi, knupīti, lācīti, ziediem vai ko citu. 

4. Aktivitātes

Topošajai māmiņai noteikti var sagatavot dažādus pārbaudījumus – piemēram, viktorīnu ar atbilžu variantiem par dzemdībām un zīdaiņa ikdienu. Tāpat var likt nolasīt zvērestu, kur tiek doti dažādi solījumi, kad īstais brīdis būs klāt. Var sagatavot lapiņas ar palīdzīgu roku (aizskriet pēc autiņbiksītēm, pieskatīt mazo, vest pēc ilga laika uz naktsklubu, būt par uzticamības personu, kad viss būs līdz kliņķim, utt.), likt ballītes viešņām izlozēt, kura ko solās palīdzēt. Tāpat var likt veikt dažādus reālus pārbaudījumus – dziedāt šūpuļdziesmu, vārīt putriņu, lellei uzvilkt autiņbikses utt.

“Vienmēr aizraujoši ir lozēt mazā punča iemītnieka rakstura īpašības un talantus. To var aizstāt ar skaistām dzīvnieku kartītēm, kur katrs dzīvnieks asociējas ar konkrētu rakstura īpašību – dzīvespriecīgs kā delfīns, čakls kā bitīte, viltīgs kā lapsa,” iesaka Gerda.

Foto: depositphotos.com

5. Pūriņš

Ierasts, ka katra ballītes viešņa ierodas ar mazu pūriņa dāvanu, kas simbolizē kaut ko konkrētu, ko viņa arī novēl topošajai māmiņai.

“Iesaku pārrunāt, kura ko nes, lai nav divas pavārnīcas, bet nekā pikanta, kas arī ļoti svarīgi attiecību saglabāšanā pēc maziņā piedzimšanas,” iesaka Gerda.

6. Foto

Noteikti ballīte ir arī jāiemūžina, jo tieši šīs bildes būs pirmās mazā bērniņa fotoalbumā. Varat padomāt par profesionālu fotosesiju vai arī pašas tikt ar to galā, tad gan skaisti, ja tiek ievērots kaut kāds dreskods – piemēram, visas baltos apģērbos un topošā māmiņa puķainā kleitā vai, ja gaidāms zēns, - ar tauriņiem ap kaklu.

"Ballīte var būt skaisti dekorēta ar dārgām uzkodām un dāvanām, tomēr es vēlos uzsvērt to pašu, pašu svarīgāko - likt topošajai māmiņai sajusties apčubinātai. Darīt visu to, kas patīk viņai.

Tāpēc vissvarīgākais šajā pasākumā ir jūsu sarunas, kurās pieredzējušās mammas pastāstīs un iedrošinās. Šis ir laiks runāt par to, ko citkārt kautrētos pajautāt. Laiks, kad pašai punča nēsātājai pajautāt - kā tu patiesībā jūties? Mīļums ir šīs kopāsanākšanas lielākā vērtība, un nekas to nespēs aizstāt," pārliecināti par ballīti izsakās Gerda Pulkstene. 

Lai izdodas skaisti svētki!

Raksts tapis sadarbībā ar Magnesium Diasporal Direkt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu