Maija sākumā gaidāmās salnas augiem var izrādīties ļoti bīstamas, brīdina eksperts (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Šā gada salnas, kas īpaši spēcīgas solās būt no 4. līdz 8. maijam, augiem Latvijas dārzos var izrādīties ļoti bīstamas, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils.

LLKC atzīmēja, ka aprīlis jau patlaban ir atzīts par sausāko mēnesi meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Visā Latvijā sausums aizvien pastiprinās, radot iesētajiem un iestādītajiem augiem lielu stresu.

LLKC vecākais dārzkopības eksperts norādīja, ka salnu potenciālo bīstamību pastiprina tas, ka ļoti siltais laiks ir paātrinājis visu augu attīstību, un dārzos ir vienlaicīgi zied ļoti daudzas kultūras - ērkšķogas, jāņogas, upenes, kā arī sausserži, plūmes, skābie un saldie ķirši, sāk ziedēt bumbieres, ābeles pumpuros. Tas nozīmē, ka salnas var nodarīt plašus postījumus.

Pēc viņa sacītā, arī strauja augu attīstība apvienojumā ar sausumu rada problēmas ar barības vielu nodrošinājumu. Tādēļ augu resursi ir krietni patērēti, paaugstinot iespējamos riskus. Atklātā lauka platībās risku rada situācija, ka daudzviet augi ir dīgšanas stadijā, kad var apsalt pat aukstumizturīgās kultūras. Apsalšanas riskam pakļautas ir arī nesen izstādītās kultūras, īpaši - nenorūdītie stādi un kailsakņu stādi. Kopējo situāciju pasliktina daudzviet vērojamie spēcīgie vēji, kas pastiprināti izžāvē augsni.

Narvils norādīja, ka salnu ietekmi var mazināt preparāta "Greenstim" lietošana, kuru diennakti pirms paredzamo salnu perioda jāizsmidzina divu līdz septiņu kilogramu apmērā uz hektāru zemes. Deva jāpalielina, ja augi ir lielāki un gaidāma lielāka salna. To var izmantot praktiski visām kultūrām, tajā skaitā augļu dārzos un segtās platībās. To drīkst lietot arī bioloģiskie lauksaimnieki.

Tāpat LLKC vecākais dārzkopības speciālists aicina augsni laistīt, ja ūdens pieejams, jo tas spēj labi saistīt siltumu. Jo vairāk ūdens, jo vairāk siltuma tiks saistīts pašreizējos laika apstākļos. Sausumā augi noteikti cietīs vairāk. Augu apsmidzināšana ar smidzinātājiem īsi pirms salnas sākšanās īpaši ieteicama augļu dārzos. Aplaistīšana ar ūdeni vai apsmidzināšana der salnas laikā, taču tikai īsu brīdi - līdz saules lēktam.

Tāpat augļu dārzos var praktizēt dūmošanu, taču problēma ir neparedzamās gaisa plūsmas salnu periodā. "Vēja virziens naktī un no rīta var atšķirties no tā, kāds tas bijis vakarā. Tādēļ var nākties ugunskurus veidot visapkārt dārzam," norādīja Narvils. Tāpat dārzos var izmantot arī augu imūnsistēmas preparātus, kas veicina augšanu. Atklātā laukā un segtās platībās var izmantot agrotīklu, segumu liekot vairākās kārtās.

Narvils teica, ka siltumnīcās ieteicams turēt konteinerus ar ūdeni, jo dienā uzsilušais ūdens atdos siltumu naktī. Mazās siltumnīcās var izmantot pretsalnu sveces un traukus ar karstu ūdeni, kā arī izvietot uzkarsētus akmeņus. Pret salnām līdz ir arī niedru segas, ar kurām var apsegt, piemēram, lecektis. Augu apsegšanai siltumnīcā var izmantot arī vecu apģērbu, savukārt maziem augiem - uzlikt nogrieztas PET piecu litru tilpuma pudeles.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu