Sena draudzene metās ceļā lodei. Rabīns stāsta par nāvējošo apšaudi ASV sinagogā (5)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Uzbrukumā izdzīvojušais rabīns Jisroels Goldsteins
Uzbrukumā izdzīvojušais rabīns Jisroels Goldsteins Foto: AP/Scanpix

Sestdien kāds bruņots pusaudzis uzbruka sinagogai Kalifornijā, ASV, nogalinot vienu cilvēku un vēl trīs ievainojot. Uzbrukumā izdzīvojušais rabīns Jisroels Goldsteins emocionālā runā atklāja, ka lodes ceļā viņam priekšā metusies sinagogas regulārā apmeklētāja un ilggadēja draudzene un ka jāpieliek punkts reliģiski motivētajiem uzbrukumiem, vēsta "The Guardian".

"Mūs pļauj nost kā dzīvniekus," sacīja Goldsteins, kurš uzbrukumā zaudēja divus pirkstus.

Viņš mudināja pielikt punktu "nesaprātīgajam naidam", kas ir pamatā reliģiski motivētiem uzbrukumiem.

Goldsteins no slimnīcas tika izrakstīts svētdien. Tajā pašā dienā viņš ar apsaitētām rokām pie sinagogas, kurā notika uzbrukums, stāstīja par todien pieredzēto.

Stāstot par 60 gadus veco Loriju Gilberti Kaju, kura metās rabīnam priekšā, viņam acīs bija asaras.

"Lorija metās lodes ceļā mūsu visu dēļ," teica Goldsteins. Viņš stāstīja, ka liktenīgajā dienā redzējis Loriju un Hovardu Kajus sinagogas gaitenī - viņi esot uzsmaidījuši viens otram. Pēc neilga brīža atskanēja šāvieni un sinagogā iebruka 19 gadus vecais uzbrucējs.

"Es paskatījos uz viņu, bet viņš bija uzvilcis saulesbrilles. Es neredzēju viņa acis, nevarēju ieskatīties dvēselē. Šāvieni turpinājās," sacīja Goldsteins.

Vēl esot slimnīcā, rabīns sniedza interviju raidorganizācijai CNN. Notikumi esot ritējuši tik strauji, ka viņš nebija pārliecināts par to, kā viss notika. Taču citi aculiecinieki stāsta, ka Kaja esot metusies pa vidu uzbrucējam un Goldsteinam.

"Es redzēju Loriju uz grīdas," stāsta Goldsteins. "Hovards Kajs, kurš man ir kā brālis, centās viņai palīdzēt." Aculiecinieki norāda, ka ārsts Hovards Kajs mirkļa iespaidā meties palīgā, taču tikai pēc brīža sapratis, ka sašautā ir viņa sieva.

"Viņš noģība. Un tad arī viņš gulēja uz grīdas. Piesteidzās viņu meita Hanna, kliedzot: "Mammu, tēti!" Tā bija šausmīga aina," atceras Goldsteins.

Uzbrukumā ievainoti tika trīs cilvēki - Goldsteins, astoņus gadus vecā Noja Dahana un 34 gadus vecais Almogs Perecs, kurš palīdzēja no apšaudes vietas aizvest prom bērnus, neskatoties uz to, ka pats bija ievainots kājā.

"Mums ir palaimējies, ka šajā valstī varam dzīvot lepojoties, ka esam ebreji," svētdien teica Goldsteins. "Mēs joprojām atkopjamies no holokausta, mūs pļauj nost kā dzīvniekus tāpat kā nacistiskajā Vācijā, bet terorisms neuzvarēs. Es esmu šeit - nesaprātīgajam naidam tieši sejā."

Goldsteins sacīja, ka pēc uzbrukuma viņa prātā esot šaudījies lērums domu. "Kāpēc mana dzīvība tika pataupīta? Man iešāva no neliela attāluma, bet es lodi apstādināju ar rādītājpirkstu, kas tagad man vienmēr būs kā atgādinājums... Ja kaut kas tāds var notikt 2019.gadā, mums jāceļ trauksme par drošību lūgšanu vietās.

Ir kāds iemesls, kāpēc es pārdzīvoju šīs šausmas. Zaudēts pirksts ir sīkums. Bet Dievs negribēja, lai es todien mirstu, un mēs visi esam radīti pēc Dieva līdzības. Mums visiem ir sava misija. Mums no šīs tumsas jārada gaisma."

Kāds robežpatruļas aģents, kurš tobrīd atradās brīvdienā, izšāva uz uzbrucēju, kad viņš bēga no mošejas, bet netrāpīja viņam. Taču aģentam izdevās sašaut uzbrucēja automašīnu.

Neilgi pēc aizbēgšanas 19 gadus vecais uzbrucējs Džons Ernests piezvanīja avārijas dienestam, lai informētu par apšaudi mošejā. Policija viņu apturēja uz ceļa.

Apmēram stundu pirms uzbrukuma internetā esot publicēts antisemītisks sacerējums, kura autors, iespējams, bija Ernests.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu