Viņķele un PVO pārstāvis vienisprātis, ka veselības aprūpi nevar izmantot nodokļu iekasēšanai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Ieva Makare/LETA

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) un Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) pārstāvis Tamāšs Evetovits ir vienisprātis, ka veselības aprūpe nevar tikt izmantota nodokļu iekasēšanas pasākumiem, jo ārstiem un speciālistiem ir jāvelta uzmanība pacientiem, informēja ministres padomnieks Edgars Skvariks.

Pirmdien tiekoties ar PVO pārstāvi, Viņķele sacīja, ka valdību veidojošo partiju atbalsts ierosinājumam likvidēt divu grozu veselības aprūpes sistēmu un to aizstāt ar vienotu veselības pakalpojuma klāstu ir ceļš uz modernu veselības aprūpi katram.

Kā informēja Skvariks, tikšanās laikā Evetovits pauda atbalstu veselības ministres rosinātajām izmaiņām, kā arī uzteica Latvijas vēlmi iespējami plaši piemērot 1% sociālās apdrošināšanas maksājumu visām nodokļu maksātāju grupām un ieviest obligāti iekasējamu nelielu maksājumu tiem, kas neiekļausies sociālajā apdrošināšanā.

Veselības ministre arī pauda gatavību palielināt pieejamā veselības aprūpes finansējuma caurskatāmību, kā arī iestāties par papildu finansējuma nepieciešamību. "Tas ir pareizais ceļš uz modernu un visiem pieejamu veselības aprūpes klāstu," uzsvēra Viņķele.

PVO pārstāvis ieradies Latvijā, lai rīt, 30.aprīlī, piedalītos Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē, kurā ar nozares pārstāvjiem diskutēs par Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeli.

Kā vēstīts, nepieciešamās izmaiņas valsts veselības apdrošināšanas sistēmā plānots veikt kopā ar nodokļu reformas pārskatīšanu 2021.gadā, tādējādi veselības apdrošināšanas sistēmas uzlabojumus atliekot par vienu gadu, aģentūrai LETA pastāstīja veselības ministre.

Sadarbības sanāksmē Viņķele prezentējusi priekšlikumu atteikties no diviem veselības apdrošināšanas groziem, tā vietā veselības apdrošināšanu veicot caur sociālās apdrošināšanas iemaksām, kā to jau dara vispārējā nodokļu režīmā strādājošie.

Tas nozīmē, ka šāda sistēma tiktu attiecināta arī uz alternatīvajiem nodokļu režīmiem, vienlaikus ieviešot jaunu sociālās apdrošināšanas veidu veselības apdrošināšanai cilvēkiem, kas neveic nekādu sociālo apdrošināšanu.

"Šī bija tā reize, kad Veselības ministrija gāja ātrākā tempā un ar radikālāku piedāvājumu nekā valdība kopumā. Tika nolemts, ka šie principi tiek atbalstīti - mēs neieviešam divus grozus, veselības apdrošināšanu veicam caur sociālo apdrošināšanu, un tā ir obligāta. Būtiskākās izmaiņas - valdība grib to skatīt kopā ar alternatīvo nodokļu revīziju, visdrīzāk ar būtiskām mikrouzņēmuma nodokļa režīma izmaiņām. Tas nozīmē, ka šos principus mēs ieviešam vēlāk," skaidroja ministre.

Viņķele uzsvēra, ka izmaiņām valsts veselības apdrošināšanā spēkā būtu jāstājas 2021.gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu