Balcers: Mērķis ir nospēlēt tikpat labi kā pērn (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Rūdolfs Balcers
Rūdolfs Balcers Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas hokeja izlasei pirmdien treniņnometnē pievienojās Rūdolfs Balcers, kurš šosezon debitēja Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Pērn pasaules čempionātā viņam izdevās labi nospēlēt, tāpēc uzbrucējs cer, ka šogad sniegums nebūs sliktāks.

Balcers pērn pasaules čempionātā debitēja Latvijas izlasē, palīdzot komandai sasniegt ceturtdaļfinālu. Turnīra 8 mačos uzbrucējs guva 4 vārtus un veica 2 rezultatīvas piespēles.

Ar 6 punktiem Balcers pērn pasaules čempionātā bija Latvijas izlases rezultatīvākais spēlētājs. Pašlaik 22 gadus vecais hokejists apzinās, ka līdzjutēji un treneri noteikti gaidīs no viņa rezultatīvu sniegumu pasaules čempionātā arī šogad.

"Pagājušajā gadā labi nospēlēju. Mums ir mērķis nospēlēt tikpat labi kā pērn. No sevis es arī sagaidu, ka nevar būt sliktāk kā pagājušajā gadā. Gatavosimies, un tad jau redzēsim, kā būs," pirmdien pēc treniņa sacīja Balcers.

Pērn Balcers valstsvienībai pievienojās neilgi pirms turnīra sākuma, pasaules čempionāta norises vietā Dānijā. Pagājušajā gadā viņš veiksmīgi spēlēja uzbrucēju virknējumā kopā ar Rodrigo Ābolu un Ronaldu Ķēniņu.

"Pagājušajā gadā sanāca uzreiz čempionātā pievienoties komandai. Domāju, ka tas ir labi, ka tagad varu atbraukt ātrāk un patrenēties. Pēc sezonas bija neliela pauze, bet tagad varu saspēlēties ar čaļiem," teica Balcers.

Rūdolfs Balcers
Rūdolfs Balcers Foto: Edijs Pālens/LETA

Balcers bērnībā auga Liepājā, bet pusaudžu gados pārcēlās uz dzīvi Norvēģijā, kur viņš arī uzsāka profesionāla hokejista gaitas. Aizvadot Latvijas izlases treniņnometni, viņš Rīgā uzturas viesnīcā. "Viss ir kārtībā. Vakar iekārtojos viesnīcā, ir brokastis. Viss ir ok, varu iziet pastaigāt, paskatīties."

Pirmdien pirmo reizi Balcers aizvadīja Latvijas izlases treniņu nometnē, kad darbs ir krietni intensīvāks nekā pasaules čempionāta laikā. Galvenā trenera Boba Hārtlija vadībā hokejisti uz ledus darbojās aptuveni divas stundas.

Balcers atzina, ka viņš neatminas reizi, kad treniņš uz ledus būtu divas stundas, jo Ziemeļamerikā pārsvarā uz ledus nodarbības ir mazāk par stundu.

"Viņš (Hārtlijs) daudz runā, skaidro sistēmas. Visām niansēm iziet cauri - tas prasa laiku. Uz ledus jutos normāli, varbūt nebija pats fiziski grūtākais treniņš. Domāju, ka nebūs grūti ieiet atpakaļ ritmā. Ja vispār ir treniņš, tad pusstundu izejam paslidot - tur (Ziemeļamerikā) viss ātri notiek."

NHL kluba Otavas "Senators" vadība Balceram pēc sezonas ieteikusi divas nedēļas atpūsties, bet visu pagājušo nedēļu Latvijas hokejists jau strādāja pie fiziskās sagatavotības.

"Man teica, ka vajag paņemt pauzīti - atpūsties. Pagājušajā nedēļā atsāku trenēties, biju zālē un uzturēju sevi formā. Visiem, kuri brauc uz izlasēm, ieteica paņemt divas brīvas nedēļas."

Savā NHL debijas sezonā "Senators" sastāvā Balcers aizvadīja 36 spēles, guva 5 vārtus un veica 9 rezultatīvas piespēles. Pirmo golu viņš iemeta jau otrajā spēlē 6. janvārī, turklāt tas viņam bija NHL karjerā pirmais metiens pa vārtiem.

"Noteikti atmiņā palicis pirmais NHL gols. Tādu nevar aizmirst. Forši, ka sanāca pirmos vārtus ātri iemest. Tas deva stimulu iet uz priekšu."

Nedaudz vairāk par pusi no sezonas Balcers pavadīja Belevilas "Senators" komandā Amerikas Hokeja līgā (AHL), kur Latvijas hokejists 43 mačos guva 17 vārtus un veica 14 rezultatīvas piespēles.

"AHL un NHL galvenās atšķirības ir spēlētāju ātrums un tehnika. Visos elementos ir jāpieliek klāt. Visu laiku ir jākoncentrējas, jo katra kļūda var dārgi maksāt. Bet es pie tā pieradu."

Rūdolfs Balcers ar ripu pēc NHL karjerā pirmo vārtu guvuma 
Rūdolfs Balcers ar ripu pēc NHL karjerā pirmo vārtu guvuma Foto: Ottawa Senators

"Bija jāgaida moments, kad mani izsauks uz NHL. Darīju visu, lai tur paliktu līdz sezonas beigām. Domāju, ka parādīju, ka varu tur spēlēt. Būtu forši, ja man būtu izdevies iekrāt vēl kādu punktu  - iemest vēl pāris golus. Vismaz sev es noteikti parādīju, ka varu spēlēt tādā līmenī."

"Senators" ar 64 punktiem 82 spēlēs NHL regulāro čempionātu noslēdz pēdējā vietā gan Rietumu konferencē, gan visas līgas kopvērtējumā. Februāra pašās beigās no galvenā trenera amata tika atbrīvots Gijs Bušērs, bet viņa vietā stājās Marks Krofords

"Bijām pēdējā vietā. Tomēr nebija tā, ka kāds būtu padevies. Bija treneru maiņa. Jaunais treneris ienāca un varēja just, ka motivācija mazliet uzlabojās. Darījām visu, lai nezaudētu spēles. Manuprāt, sezonas beigu daļā spēlējām labi."

Balceram līgums ar "Senators" ir arī uz nākamo sezonu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu