ECT ļauj Francijai izraidīt par terorismu notiesātu alžīrieti

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pirmdien nosprieda, ka Francija var turpināt par terorismu notiesāta alžīrieša izraidīšanas procesu, neraugoties uz sūdzības iesniedzēja apgalvojumiem, ka Alžīrijā viņam draudot spīdzināšana un necilvēcīga apiešanās.

Francijā legāli dzīvojušais A.M. 2015.gadā tika notiesāts uz sešiem gadiem cietumā par iesaistīšanos sazvērestībā, lai rīkotu teroraktus. Viņš bija piegādājis naudu un nakts redzamības iekārtas teroristu grupējumam ""Al-Qaeda" islāma Magribā".

Notiesātajam Francija bija jāpamet, bet viņš šo lēmumu pārsūdzēja ECT Strasbūrā.

Kā atzina tiesa, nav "nopietna pamata" apgalvojumam, ka, esot apcietinājumā Alžīrijā, viņam draudētu necilvēcīga vai pazemojoša izturēšanās.

Avots tiesā apstiprināja, ka šī ir pirmā reize, kad tiesa ļauj kādu aizdomās par terorismu turēto izraidīt uz Alžīriju, kur atbilstoši cilvēktiesību aktīvistu liecībām varasiestādes kopš 90.gadu asiņainā pilsoņkara pret islāmistiem bija izvērsušas brutālas represijas.

"Situācija Alžīrijā ir mainījusies kopš 2015.gada, un varasiestāžu politika ir mainījusies," sacīja avots, norādot, ka Eiropas valstis līdz ar to šādas izraidīšanas var veikt.

Pērn ECT ļāva Francijai izraidīt uz Alžīriju kādu Marseļas salafītu sludinātāju, kura mošeja bija slēgta saistībā ar apsūdzībām naida runā. Šis sludinātājs gan nebija notiesāts par terorismu.

Francija aktīvāk ķērusies pie radikalizēto ārzemnieku izraidīšanas kopš 2015.gada džihādistu teroraktiem, kuros tika nogalināti aptuveni 250 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu