Par vardarbību ģimenē aizdomās turēta ministra zvēresta laikā Kaljulaida atstāj zāli (22)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida pirmdien atstājusi Rīgikogu sēžu zāli brīdī, kad jaunās valdības amata zvērestu parlamentam nodeva jaunās valdības ārējās tirdzniecības un informācijas tehnoloģiju ministrs Marti Kūziks, kas pārstāv Konservatīvo tautas partiju (EKRE) un tiek turēts aizdomās par vardarbību ģimenē, bet pats šīs apsūdzības noliedz.

Kaljulaida, kas uz parlamenta sēdi bija ieradusies svīterī ar uzrakstu "Sona on vaba" ("Vārds ir brīvs"), izgāja no zāles Kūzika zvēresta laikā, tādēļ Kūzikam pēc zvēresta teksta parakstīšanas nācās paklanīties tukšai vietai.

Uz pārējo ministru zvērestu prezidente atgriezās zālē.

Kad Rīgikogu spīkers, EKRE valdes loceklis Henns Pelluāss aicināja Kaljulaidu sveikt jaunās valdības ministrus, viņa šo izdevību neizmantoja. Savukārt spīkers pirms tam pārteicās un, uzrunājot prezidenti, nosauca viņu līdzīgā uzvārdā - Kaljuranda, kā sauc bijušo Igaunijas ārlietu ministri, kas 2017.gadā kandidēja uz prezidenta amatu, bet maijā piedalīsies Eiropas Parlamenta vēlēšanās kā Igaunijas Sociāldemokrātiskās partijas pārstāve.

Igaunijas medijos nesen parādījās ziņas, ka pēc martā notikušajām vēlēšanām policija Kūziku aizturējusi par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu un viņa izelpā konstatēta alkohola klātbūtne, bet pēc tam, kad kļuva zināms, ka Kūziks nominēts ministra amatam, sāka izplatīties runas, ka viņš vardarbīgi izturējies pret savu ģimeni.

Laikraksts "Postimees" pirmdien rakstīja, ka premjerministrs, Centra partijas līderis Jiri Ratass priekšpusdienā izsaucis pie sevis EKRE līderus Martu Helmi un Martinu Helmi, kā arī Kūziku un aicinājis nomainīt viņu ārējās tirdzniecības un informācijas tehnoloģiju ministra amatā.

Ratass vēlāk atzina, ka šāda tikšanās bijusi, bet noliedza, ka lūdzis nomainīt Kūziku.

"Es viņam jautāju, vai viņa ģimenē ir notikusi vardarbība, bet viņš atbildēja noliedzoši," premjers sacījis Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR.

Pats Kūziks laikrakstam "Postimees" pirmdien paziņojis, ka viņam adresētās apsūdzības vardarbībā ir izdomātas un ka to avīzei apliecinājusi arī viņa bijusī sieva.

Avīze pagājušajā nedēļā sazinājās ar iespējamo vardarbības upuri, bet viņa nosauca minētās apsūdzības par absurdām, piebilstot, ka Kūziks "ir labs tēvs un pilnīgi piemērots ministra amatam".

Premjera Ratasa vadītā valdība, kurā līdz ar viņa vadīto Centra partiju un EKRE pārstāvēta arī partija "Tēvzeme", pirmdien nodeva zvērestu, un tās pirmā sēde paredzēta ceturtdien, 2.maijā.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu