Dombrovskis: Nepieciešams uzlabot Eiropas finanšu uzraudzības iestāžu pārvaldību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis. Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Banku iestādes lēmums nesākt "Danske Bank" lietas uzraudzības pārbaudi apliecina nepieciešamību strādāt pie Eiropas uzraudzības iestāžu pārvaldības uzlabošanas, sacīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis.

Pirmdien laikraksts "Financial Times" vēstīja, ka Eiropas Banku iestāde lēmusi nesākt pārbaudi lietā par naudas atmazgāšanas skandālu "Danske Bank".

Izdevumā teikts, ka Eiropas Banku iestāde 16.aprīlī balsojumā noraidījusi iekšējo ziņojuma projektu par nepilnībām "Danske Bank" lietas uzraudzībā. Laikraksta rīcībā esošajā ziņojuma projektā identificēti četri Eiropas Savienības likumu pārkāpumi tajā, kā banku uzraudzījušas Dānijas un Igaunijas autoritātes, kā arī izteiktas rekomendācijas abām valstīm par turpmākajām rīcībām. Taču Eiropas Banku iestādes Uzraudzības padome nobalsoja par izmeklēšanas slēgšanu, nepieņemot nekādus secinājumus.

Dombrovskis uzsvēra, ka nesenie naudas atmazgāšanas skandāli daudzās Eiropas Savienības dalībvalstīs parāda, ka naudas atmazgāšanas shēmas ir jāapkaro Eiropas līmenī, nevis tikai jāatstāj katras dalībvalsts pārziņā. Tāpēc pagājušajā gadā Eiropas Komisija sagatavoja likumdošanas priekšlikumu, kas arī tika apstiprināts, paredzot papildu pilnvaras cīņas ar naudas atmazgāšanu jomā Eiropas Banku iestādei, atgādināja politiķis.

"Tomēr Eiropas Banku iestādes lēmums nesākt pārbaudi par vienu no lielākajiem naudas atmazgāšanas skandāliem Eiropā - "Danske Bank" lietā - parāda nepieciešamību turpināt darbu pie Eiropas uzraudzības iestāžu pārvaldības uzlabošanas, lai tās spētu nodrošināt vienmērīgu Eiropas Savienības (ES) normu piemērošanu visas dalībvalstīs," uzsvēra Dombrovskis.

Eiropas Finanšu uzraudzības sistēma (EFUS) veido tīklu, kura centrā ir trīs Eiropas Uzraudzības iestādes, Eiropas Sistēmisko risku kolēģija un valstu uzraudzības iestādes. Tās galvenais uzdevums ir nodrošināt konsekventu un atbilstošu finanšu uzraudzību visā ES. Eiropas Uzraudzības iestādes ir Eiropas Banku iestāde, Eiropas Apdrošināšanas un aroda pensiju iestāde un

Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestāde.

Kā ziņots, Dānijas banka "Danske Bank" pārtrauks darbību Baltijas valstīs un Krievijā. Toreiz banka paziņojusi, ka lēmums par darbības pārtraukšanu Baltijas valstīs un Krievijā esot pieņemts neatkarīgi no Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestādes lēmuma slēgt bankas filiāli Igaunijā.

Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde iepriekš devusi rīkojumu slēgt naudas atmazgāšanas skandālā iesaistīto "Danske Bank" Igaunijas filiāli. Uzraudzības iestāde norādīja, ka filiālei jābeidz darbība Igaunijā astoņu mēnešu laikā kopš rīkojuma saņemšanas.

Lēsts, ka laikā no 2007. līdz 2015.gadam caur "Danske Bank" Igaunijas filiāli atmazgāti miljardiem eiro.

Tāpat vēstīts, ka 2018.gada pavasarī "Danske Bank" paziņoja, ka banka Baltijas valstīs turpmāk koncentrēsies tikai un vienīgi uz atbalsta sniegšanu Ziemeļvalstu klientu meitasuzņēmumiem, kā arī globālajām korporācijām ar nozīmīgu biznesa daļu Ziemeļvalstīs, bet vietējo klientu apkalpošanu pakāpeniski pārtrauks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu