Serbija un Kosova piekrīt atsākt sarunas (1)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Serbija un Kosova piekritušas atsākt sarunas par savu attiecību normalizāciju, otrdienas rītā pēc Berlīnē sarīkotā Rietumbalkānu reģiona samita paziņojusi Vācijas valdība.

Abas kaimiņvalstis turpinās centienus īstenot jau noslēgtās vienošanās, pavēstīja valdības pārstāvis.

Abas puses arī apņēmušās "konstruktīvi" iesaistīties ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību rīkotajās sarunās.

Rietumbalkānu valstu līderi pirmdien pulcējās Berlīnē, lai mēģinātu mazināt spriedzi Belgradas un Prištinas attiecībās.

Samitu kopīgi organizēja Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanurls Makrons, un tajā piedalījās Bosnijas-Hercegovinas, Horvātijas, Kosovas, Melnkalnes, Serbijas un Slovēnijas līderi.

Berlīnē bija ieradusies arī ES augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni.

Belgradas un Prištinas attiecības ir saspīlētas jau gadiem ilgi, jo Belgrada atsakās atzīt Kosovas neatkarību, ko tā vienpusējā kārtā pasludināja 2008.gadā. Taču pēdējā laikā abu valstu attiecības vēl vairāk pasliktinājušās.

Merkele un Makrons pirmdien uzsvēra, cik svarīga ir Rietumbalkānu reģiona stabilitāte, kā pozitīvo piemēru piesaucot Maķedoniju, kas piekritusi manīt savu nosaukumu un kļuvusi par Zimeļmaķedoniju un tādējādi atrisinājusi ilgstošās domstarpības ar kaimiņos esošo Grieķiju.

Lai gan abi līderi atzina, ka nesagaida tūlītēju Kosovas un Serbijas politisko domstarpību atrisināšanu, viņi pauda pārliecību, ka pienācis laiks uzsākt jaunu dialogu.

"Mēs vienojāmies par kopīgu iniciatīvu, jo esam uzticīgi Rietumbalkānu valstu Eiropas perspektīvai," norādīja Merkele. "Eiropas interesēs ir pozitīva attīstība šajā reģionā."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu