Atklāts Amerikā senākais cilvēka pēdas nospiedums (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pētnieki Čīles dienvidos atraduši senāko zināmo cilvēka pēdas nospiedumu Amerikā.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS One”, pēdu nospiedums tur atstāts pirms 15600 gadu un ir senākā cilvēka klātbūtnes pazīme reģionā.

Nospiedumu 800 kilometrus no Čīles galvaspilsētas Santjago atklāja Čīles universitātes pētnieki arheoloģisko izrakumu laikā jau 2011. gadā. Tomēr bija nepieciešami vairāki gadi, lai apstiprinātu, ka tas patiešām ir cilvēka, nevis dzīvnieka pēdas nospiedums.

Foto: Karen Moreno et al. / PLOS One

“Ir atrasti arī citi seni cilvēka pēdas nospiedumi Amerikā, tomēr neviens nav tik sens kā šis,” vietējam laikrakstam “El Austral” atklāja viens no pētniekiem Mario Pino.

Pētnieku komandas veiktā analīze pierādīja, ka nospiedumu atstājis baskājains pieaugušais. Noskaidrojās, ka tas bijis “Hominipes modernus” sugas pārstāvis, kas parasti tiek saistīts ar moderno cilvēku jeb “Homo Sapiens”.

Čīles pētnieki pie secinājumiem par nospieduma izcelsmi un vecumu nonāca pēc tam, kad izanalizēja nogulsnes un organisko augu materiālu, kurā nospiedums bija atstāts. Pētījumā tika izmantotas tādas tehnikas kā radioaktīvā oglekļa datēšanas metode un pēdu nospiedumu veidošanās eksperimenti.

Foto: Karen Moreno et al. / PLOS One

Arheoloģisko izrakumu vietā, kur tika atrasts pēdu nospiedums, izrakumi norisinās jau kopš 2007. gada. Līdz šim tur ir atrasti dažādi seno cilvēku darbarīki un dažādu dzīvnieku, piemēram, mastodonta un primitīvu ziloņu atliekas.

Savukārt kādā citā arheoloģisko izrakumu vietā, kas atrodas netālu no augstākminētās vietas, arī ir atrasti cilvēka pēdu nospiedumi, tomēr tie tur atstāti pirms 14600 gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu