Digitalizētas retas Hitlera propagandas fotogrāfijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: US National Archives

ASV Nacionālais arhīvs digitalizējis 1270 stikla negatīvus, ko radījis Ādolfa Hitlera personīgais fotogrāfs Heinrihs Hofmans. Digitalizācija ilga 9 mēnešus un līdzinājās sīkas puzles salikšanai, jo daudzi no stikla negatīviem bija saplīsuši.

Kā vēstīts izdevumā “Washington Post”, stikla negatīvi sākotnēji tika radīti kā propagandas līdzeklis, lai palīdzētu uzlabot sabiedrības viedokli par Hitleru. Kompozicionāli rūpīgi izstrādātajās fotogrāfijās fīrers bieži tika attēlots kā varonis, lai vērotājam nebūtu pārprotams attēla vēstījums.

Fotogrāfijas, kuras uzņemtas, sākot ar 1920. gadu, ASV armija konfiscēja 1962. gadā, kā rezultātā tās nonāca ASV Nacionālajā arhīvā.

Ričards E. Šneiders – pētnieks, kurš digitalizēja negatīvus – ir ASV Nacionālā arhīva darbinieks, kurš stikla negatīvu pētīšanu un digitalizāciju sāka pagājušajā vasarā, bet pabeidza vien pagājušajā mēnesī. Daudzas no šīm fotogrāfijām iepriekš nekad nav redzētas, atainojot plašu notikumu spektru, sākot ar tradicionāliem portretiem un beidzot ar nacistu sanāksmēm.

Izdevumam “Washington Post” Šneiders atklāja, ka digitalizācijas procesā īpaši ir tas, ka fotogrāfija veidojas no oriģinālā negatīva, nevis ir kopija no kopijas.

Savukārt Nacionālā arhīva galvenais arhivārs Billijs Veids teica, ka visi digitalizētie attēli drīz būs pieejami publiskai apskatei.

Šie attēli lieliski parāda, kā prasmīgas fotogrāfa manipulācijas ar kameras leņķiem, apgaismojumu un kompozīciju var kalpot kā veiksmīgas propagandas rīks. Fotogrāfija jau kopš pašiem šīs mākslas aizsākumiem ir lietota, lai reizēm pastāstītu stāstu, kas ne vienmēr ir patiess.

“Fotokamera nekad nemelo? Nē, fotokamera vienmēr ir melojusi,” piebilda Veids.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu