Vislielākie nodokļu maksājumi uz vienu uzņēmumu un vienu darbinieku - dzērienu ražošanas nozarē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pagājušajā gadā vislielākie nodokļu maksājumi uz vienu uzņēmumu un vienu darbinieku bijuši dzērienu ražošanas nozarē, liecina SIA "Lursoft" veiktais pētījums.

Aizvadītajā gadā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētajos nodokļos uzņēmumi samaksājuši 7,17 miljardus eiro un kopējais samaksāto nodokļu apjoms pieaudzis teju visās nozarēs.

"Lursoft" izpētījis, ka gada laikā visstraujāk samaksāto nodokļu apjoms pieaudzis zivsaimniecības un ēku būvniecības nozarēs, neskatoties uz to, ka kopējais uzņēmumu skaits, piemēram, zivsaimniecības nozarē palielinājies minimāli, savukārt ēku būvniecībā pat sarucis.

Balstoties uz VID sniegtajiem datiem, 2018.gadā ēku būvniecības sektorā strādājuši 5618 uzņēmumi, par 5% uzņēmumu mazāk nekā gadu iepriekš. Tikmēr nozares uzņēmumu kopējie nodokļu maksājumi valsts kopbudžetā gada laikā palielinājušies par 81,1%, tiem sasniedzot 102,2 miljonus eiro. Ēku būvnieku 2018.gadā samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa apjoms audzis par 17,5%, sasniedzot 34,6 miljonus eiro, bet valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas - par 30,2%. Vienlaikus ēku būvniecības sektorā strādājošajos uzņēmumos darbinieku skaits gada laikā audzis par 9%, tam 2018.gadā nedaudz pārsniedzot 26 000 strādājošo.

Raugoties pēc valsts kopbudžetā samaksātās nodokļu kopsummas, līderos esošās nozares saglabājušās nemainīgas arī 2018.gadā. Pirmajās vietās ierindojas vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība ar VID administrētajos nodokļos samaksātiem attiecīgi 1,5 miljardiem eiro un 1,1 miljardu eiro. Gada laikā vairumtirdzniecības nozarē strādājošo uzņēmumu nodokļos samaksātās summas apjoms audzis par nepilniem 2%, savukārt mazumtirdzniecībā - par 10,4%. Abas nozares ir pirmajās vietās pēc tajās reģistrēto uzņēmumu skaita, kas arī ir iemesls tam, ka to pienesums nodokļos valsts kopbudžetam ir ievērojami lielāks nekā citām, skaitliski mazāk pārstāvētām nozarēm.

Rēķinot pēc nodokļu maksājumu apjoma uz vienu uzņēmumu, vairumtirdzniecība ierindojas vien saraksta 17.vietā ar 101 500 eiro uz vienu uzņēmumu, savukārt mazumtirdzniecība - 31.vietā ar 56 560 eiro uz vienu uzņēmumu.

Trīs reizes mazāku nodokļu maksājumu pienesumu nekā mazumtirdzniecība devusi trešajā vietā esošā elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas sfēra. Tie pagājušajā gadā bijuši 339,73 miljoni eiro, par 7,8% mazāk nekā 2017.gadā. "Lursoft" norāda, ka šī nozare spējusi konkurēt ar citām, neskatoties uz to, ka tajā reģistrēti vien 743 uzņēmumi, kamēr mazumtirdzniecībā - 19 176, vairumtirdzniecībā - 14 610, savukārt ceturtajā vietā esošajā uzglabāšanas un transporta palīgdarbību sfērā - 2927 uzņēmumi.

Gada laikā elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas sfērā reģistrētajos uzņēmumos nodarbināto personu skaits samazinājies par 13,4%, pērn tam samazinoties līdz 9682 cilvēkiem. Tikmēr šīs nozares uzņēmumu veikto valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apjoms audzis par 10%, palielinoties līdz 58,3 miljoniem eiro.

Salīdzinot, kuras nozares bijušas starp "Top 10" lielākajiem nodokļu maksātājiem 2017.gadā, sarakstā gada laikā nav vērojamas būtiskas izmaiņas. Atsevišķas nozares saraksta ietvaros vien mainījušas savas pozīcijas (piemēram, veselības aizsardzība 2017.gadā ierindojās 8.vietā ar 195,58 miljoniem eiro, savukārt 2018.gadā tā ar VID administrētajos nodokļos samaksātiem 234,46 miljoniem eiro pakāpusies par vienu vietu), bet dzērienu ražošanas nozare "Top 10" sarakstu pametusi.

Balstoties uz VID sniegtajiem datiem, 2017.gadā dzērienu ražošanas nozare pēc samaksāto nodokļu kopapjoma bijusi 10.lielākā nozare (149,4 miljoni eiro), bet pagājušajā gadā, neskatoties uz to, ka samaksāto nodokļu kopsumma palielinājusies līdz 173,61 miljoniem eiro, dzērienu ražošanas nozare noslīdējusi līdz 11.vietai.

Tā vietā starp lielākajiem nodokļu maksātājiem iekļuvuši uzņēmumi, kuru pamatdarbība saistīta ar sauszemes un cauruļvadu transportu. Pērn 6782 nozarē strādājošie uzņēmumi VID administrētajos nodokļos samaksājuši 177,46 miljonus eiro, kas ir par 22,1% vairāk nekā 2017.gadā.

Raugoties, kāds ir vidējais samaksāto nodokļu apjoms uz vienu uzņēmumu 2018.gadā, "Lursoft" aprēķinājis, ka tie ir 42 800 eiro, tikmēr azartspēļu un derību nozarē šī summa bijusi pat teju 60 reizes lielāka.

"Lursoft" izpētījis, ka azartspēļu un derību nozarē uz vienu uzņēmumu samaksāto nodokļu apjoms 2018.gadā sasniedzis 2,48 miljonus eiro. Pērn šajā nozarē strādājuši 29 uzņēmumi un tie nodokļos kopā samaksājuši 71,9 miljonus eiro, par 10,8% vairāk nekā gadu iepriekš.

Dzērienu ražošana ar 822 780 eiro lieliem nodokļiem uz vienu uzņēmumu ierindojas 2.vietā, savukārt trešajā vietā ar 617 020 eiro lieliem nodokļiem uz vienu uzņēmumu ierindojas apdrošināšanas, pārapdrošināšanas un pensiju uzkrāšanas joma.

Gada laikā sarakstā ar nozarēm, kuras valsts budžetā samaksājušas vislielāko nodokļu summu, rēķinot uz vienu uzņēmumu, nav vērojamas būtiskas izmaiņas. Mainījies tikai atsevišķu nozaru vietu izkārtojums, norāda "Lursoft".

Analizējot nozares, kurās 2018.gadā bijis lielākais samaksāto nodokļu apjoms uz vienu darbinieku, redzams, ka "Top 10" sarakstā iekļuvušas vairākas sfēras, kuras uzņēmumu skaita ziņā pārstāvētas salīdzinoši mazskaitlīgi. "Lursoft" izpētījis, ka no topā iekļuvušajām nozarēm četrās kopējais uzņēmumu skaits 2018.gadā pat nav sasniedzis 50 komersantus. Piemēram, ar ieguves rūpniecību saistītām darbībām nodarbojas 25 uzņēmumi, gaisa transporta jomā strādā 40, bet apdrošināšanas, pārapdrošināšanas un pensiju uzkrāšanas nozarē - 48 uzņēmumi.

"Lursoft" izpētījis, ka 21 nozarē nodokļu maksājumi uz vienu darbinieku 2018.gadā pārsnieguši 10 000 eiro. Līderis to vidū ir dzērienu ražošanas sektors, kur gada laikā uz vienu darbinieku nodokļos samaksāti 67 820 eiro. Tikmēr, ja vadās pēc samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) uz vienu strādājošo, dzērienu ražošanas nozare pērn ierindojusies vien 27.vietā, kamēr pirmajā pozīcijā iekļuvuši apdrošināšanas, pārapdrošināšanas un pensiju uzkrāšanas nozares uzņēmumi (gada laikā uz vienu darbinieku IIN apjoms sasniedzis 5380 eiro), kam turpat blakus ar 5100 eiro uz vienu strādājošo atrodas finanšu pakalpojumu darbību sektorā strādājošie uzņēmumi.

Savukārt, rēķinot pēc samaksātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām uz vienu darbinieku 2018.gadā, pirmajā vietā izvirzījusies gaisa transporta nozare ar 8890 eiro uz vienu strādājošo. Pēc "Lursoft" apkopotajiem datiem, gaisa transporta joma aizvadītajā gadā nodokļos samaksājusi 23,1 miljonu eiro jeb 13 730 eiro uz vienu darbinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu