Okeānu dibenā atrasti teju 200 tūkstoši nezināmu vīrusu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Jaunā pētījumā apgalvots, ka pasaules okeānu dzīlēs slēpjas gandrīz 200 tūkstoši dažādu cilvēkam vēl nepazīstamu vīrusu.

Iespaidīgais nezināmo vīrusu daudzums atrasts piecos okeāniskajos reģionos, dažādās ekoloģiskajās zonās pasaules okeānos. Zinātnieki apgalvo, ka lielāko daļu no šiem vīrusiem cilvēks nepazīst.

195728 jaunatklātie vīrusi var palīdzēt labāk saprast, kā patogēni ietekmē okeānu ekosistēmas.

Īpašam satraukumam par nezināmajiem vīrusiem gan nevajadzētu rasties, jo lielākā daļa no tiem cilvēkam nav kaitīgi, tomēr var negatīvi ietekmēt zivis un vaļus.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Cell”, arī minēts, ka šis atklājums var pētniekiem palīdzēt noskaidrot, kā ar okeānu bioinženieriju cīnīties pret klimata pārmaiņām.

Foto: Ann C. Gregory / Cell

Atklājums tika veikts vairāku ekspedīciju laikā, un bija vajadzīgi vairāk nekā desmit gadi, lai pētījumu pabeigtu un nonāktu pie secinājumiem. Paraugi tika ņemti pat no 4 kilometru liela dziļuma. Pēc tam tie tika izfiltrēti un nosūtīti uz laboratorijām.

Jaunie vīrusi tika atklāti, izanalizējot zināmos mikrobus un dzīvības formas, kā arī salīdzinot tās ar citiem organismiem.

Jūras organismi saražo pusi no skābekļa, ko elpo cilvēks, bet okeāns neitralizē pusi no ogļskābās gāzes, ko cilvēks nogādā atmosfērā. Jaunais pētījums palīdz zinātniekiem precīzāk aprēķināt skābekļa un ogļskābās gāzes balansu atmosfērā.

Jo vairāk dzīvības ir okeānu dzīlēs, jo vairāk CO2 var pārvērsties organiskajā ogleklī un biomasā, nepiesārņojot okeānus ar ogļskābo gāzi. Pateicoties šim pētījumam, zinātnieki var manipulēt ar vīrusiem, lai no atmosfēras aizvāktu vēl lielāku daudzumu CO2 un veiksmīgāk cīnītos ar klimata pārmaiņām.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu