No kurienes Norvēģijā uzradās baltvalis-spiegs? Izskanējušās versijas (9)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Norvēģu zvejnieki jūrā pie Ingeijas ciemata pamanīja ko dīvainu - iemauktos ieģērbtu baltvali ar "GoPro" kameras stiprinājumu. Vietējie eksperti televīzijā pauda aizdomas, ka dzīvnieks varētu būt saistīts ar kādu Krievijas militāro programmu. Raidorganizācijas BBC Krievijas ziņu dienests apkopojis līdz šim izskanējušās versijas par zvejnieku neparasto atradumu.

Baltvaļa uzvedība bija neparasta - tas aktīvi peldēja gar zvejnieku laivām, raustot to tauvas, stāsta zvejnieki. Valis tika notverts un atbrīvots no iemauktiem. To iekšpusē esot bijis uzraksts "Sanktpēterburgas aprīkojums".

Fotogrāfijās esot bijis redzams Sanktpēterburgā bāzētā uzņēmuma "Snarjažeņije" logotips. Šādi iemaukti brīvi nopērkami kā mazumtirdzniecībā, tā arī vairumtirdzniecībā, noskaidroja BBC.

Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Baltvalis apkaimē esot manīts jau iepriekš, taču tas sākumā vairījies pavisam pietuvoties cilvēkiem. Par baltvali tika ziņots Norvēģijas zvejniecības dienestam, kas atbild par tīklos sapinušos jūras iemītnieku atbrīvošanu. 

Dzīvnieks sākumā vairījās no cilvēkiem, bet dienesta darbiniekiem izdevās to pievilināt ar mencas gabaliem. Galu galā viens no zvejniekiem ietērpās hidrotērpā un noņēma baltvalim piestiprinātos iemauktus.

Norvēģijas Arktiskās universitātes profesors Euduns Rikardsens sacīja, ka sazinājies ar Krievijas kolēģiem-pētniekiem, kuri par šādu baltvali neko neesot zinājuši. Viņš pieļāva, ka tas varētu būt saistīts ar Krievijas jūras flotes bāzi Murmanskā.

Rikardsens uzskata, ka baltvalis tik tuvu pielaidis cilvēkus tāpēc, ka tam bija vajadzīga palīdzība. "Tas divu vai trīs dienu garumā tuvojās laivām ar atvērtu muti - meklēja ēdienu," domā Rikardsons.

Norvēģijas zvejniecības dienests norādīja, ka par baltvali ar piestiprināto kameru interesējoties Norvēģijas bruņotie spēki.

Lai arī aizdomu ēna kritusi uz Krieviju, tās valdība un bruņotie spēki atgadījumu nekomentē.

Krievijas Severcova ekoloģijas un evolūcijas institūta vadošais pētnieks Ļevs Muhametovs pieļāva divas iespējas. Spriežot pēc publiski izskanējušās informācijas, baltvalis izmantots vai nu zinātniskiem, vai arī militāriem mērķiem, viņš norāda.

"Kam tas pieder - nevar pateikt," sacīja Muhametovs.

Cits institūta pētnieks Dmitrijs Glazovs norādīja, ka bruņotie spēki varētu izmantot baltvaļus militārām vajadzībām, taču neesot informācijas, ka tas patiešām tiek darīts.

Krievijas Piejūras centra direktors Jevgēnijs Poluhins klāstīja, ka baltvaļi esot noderīgi kā "jūras pastnieki", jo var nest līdz pat 100 kilogramu svaru. 

80. gados Padomju Savienībā tika izveidota programma, kurā bruņotie spēki trenēja delfīnus ieroču atpazīšanā zem ūdens. 90. gados šī programma tika izbeigta.

Aukstā kara gados ASV jūras spēki izveidoja delfīnu un jūras lauvu apmācības programmu, lai tie varētu meklēt zemūdens mīnas.

2017.gadā Krievijas Aizsardzības ministrijai piederošais telekanāls "Zvezda" atklāja, ka Krievijas jūras spēki sākuši arktiskajos ūdeņos trenēt baltvaļus, roņus un pudeļdeguna delfīnus.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu