"Spiral Skies": Ir forši, ka cilvēki cenšas radīt kaut ko savu

CopyDraugiem X Whatsapp
"Spiral Skies"
"Spiral Skies" Foto: publicitātes

Ar diviem koncertiem Latvijā pirmo reizi viesosies šī brīža aktuālākais vārds Zviedrijas psihedēliskā roka žanrā – grupa “Spiral Skies”. Grupas muzikālais kokteilis ir septiņdesmito gadu roka, psihedēliskās, blūza un doom roka mūzikas stilu sajaukums. Koncerta gaidās piedāvājam sarunu ar grupas mūziķiem.

Dodamies atpakaļ uz 2014. gadu – kā jūs sanācāt kopā?

Frīda: Džonijs, Dens, Daniels un Ēriks bija izveidojuši ansambli un jau pāris gadus spēlēja kopā, taču nevarēja piemeklēt atbilstošu vokālistu. Biju ielikusi sludinājumu, ar kura palīdzību puiši mani atrada. Pirms tam gan vairāk biju iekšā metāla mūzikā, bet nolēmu pamēģināt, un nav nācies nožēlot. Mūzika, ko viņi spēlēja mēģinājumā, mani vairāk nekā pārliecināja.

Kāds bija jūsu pirmais mēģinājums?

Dens: Tā kā mums jau bija daži instrumentāli skaņdarbi gatavi, viss notika samērā raiti. Frīda bija sacerējusi dažas melodijas mājās un paņēma tās līdzi uz mēģinājumu. Kad samēģinājām kopā, visi jutāmies kā šefpavāri restorānā, kas pagatavojuši izsmalcinātu zupu. Šo pašu recepti izmantojam arī pašreiz, strādājot pie jauniem skaņdarbiem.

No kādiem muzikālajiem foniem jūs katrs nākat? Ko klausāties un ar kādām skaņām izaugāt?

Frīda: Katram no mums ir ļoti atšķirīga muzikālā gaume un ietekmes. Pankroks, kantri un blekmetāls ir tikai daži no stiliem, kurus klausāmies. Tomēr visi esam kaislīgi septiņdesmito roka cienītāji, un ir tikai dabīgi, ka kopā radām tāda veida mūziku arī paši.

Kur un kāds bija jūsu pirmais koncerts pilnā sastāvā?

Dens: Tas notika Helovīna laikā, krogā, kas pieder mūsu draugam Stokholmas priekšpilsētā. Dažiem no mums šis bija pirmais koncerts ne tikai ar “Spiral Skies”, bet vispār pirmā publiskā uzstāšanās. Nervozēšanas sacensībās es uzvarēju, jo nevarēju nospēlēt solo, nospēlēju vienu noti un sastingu. Tomēr ar attiecīgiem efektiem tas izklausījās pēc dziesmas sastāvdaļas. Ha ha!

Video: Spiral Skies "Dark Side Of The Cross"

Kuras grupas savā ziņā ir ietekmējušas jūsu skanējumu vai izveidojušas kādus noteiktus aspektus, pēc kuriem tiekties?

Frīda: Tādu ir ellīgi daudz, un grūti būtu visas pieminēt. Katrs no mums šajā ziņā ir ļoti atšķirīgs.

Kāds pēc filmas noskatīšanās ir iecienījis tās skaņas celiņu, kāds ir atklājis sev grupas “Queen” mūziku un visur grib kori, ha ha. Tas ir tas, ko pašreiz visi klausāmies. Es daudz klausījos Tori Amos, laikā, kad rakstījām albumu, un šķiet, ka viņas balss – trausla, dīvaina, skaista, biedējoša un traka - deva lielu daļu iedvesmas. Es daudz klausos grupas ar sieviešu vokāliem, pašreiz īpaši “Jess and the Ancien Ones” un “Blood Ceremony”.

Kas notiek jūsu mēģinājumu sesijās? Kā spējat noturēt produktīvu gaisotni?

Frīda: Parasti mēs džemojam un rakstām mēģinājumu telefonos. Tad saliekam radušos rifus kopā, un mums ir dziesma. Pēc tam es mājās ierakstu dažas melodijas, radu aranžējumu vokālam un harmonijām un lieku puišiem klausīties. Bieži vien aranžējums nāk ļoti vēlu, piemēram, rakstot “Blues for a Dying Planet”, mēs mainījām rifu secību dziesmās pat ieraksta sesijas laikā.

Vai jums kādreiz sanāk uzspēlēt kādu kaverversiju?

Dens: Mēs jau no paša sākuma par to runājam, bet nevaram īsti nolemt, kuru dziesmu uztaisīt. Tātad atbilde būs “nē”, bet mums nav iebildumu, ja citas grupas spēlē kaverus.

Video: Spiral Skies "Awakening"

Frīda, tu esi vokāliste un arī raksti dziesmu vārdus. Ko vari pastāstīt par dziesmām? No kurienes smelies iedvesmu?

Frīda: Es sāku rakstīt arvien vairāk un vairāk, taču “Blues for the Dying planet” Daniels ir sarakstījis visus tekstus, izņemot “Awakening” . Jāpiebilst, ka viņš ir ļoti talantīgs rakstītājs. Gan “Cult”, gan “Awakening” (dziesmas, kurām vārdus sarakstīju) ir diezgan tumša noskaņa, un dziesmas, kuru tekstus sarakstījis Daniels, arī ietver sevi tumšu noskaņu. Mēs paši saucam savu mūziku par roku no citas planētas, un dziesmu teksti nav izņēmums šajā ziņā. Sirreālisms, kriticisms un ciešanas caurstrāvo mūsu tekstus. Daniela teksti ir ļoti dzejiski manā skatījumā.

Ko jūs darāt ārpus grupas? Ar ko nodarbojaties ikdienā?

Dens: Ja uz ielas iesi kādam no mums garām, neko īpašu nepamanīsi. Mēs esam tādi paši kā pārējie ļaudis, miesa un kauli. Dažiem ir ģimenes un bērni, dažiem kaķi un suņi, daži vada savus uzņēmumus. Būt par daļu no “Spiral Skies” prasa daudz laika un mērķtiecības, bet ir dzīve ārpus notīm un arpedžijām. Var teikt, ka esam diezgan aizņemti cilvēki arī ārpus grupas.

Nu jau esat kāpuši uz vairākām skatuvēm Eiropā, vai kāds no koncertiem jums ir palicis atmiņā ar kaut ko īpašu? Tā sakot, labākais?

Frīda: Man ļoti patika uzstāties “Sweden Rock” festivālā, jo spēlējām pagaidām lielākajam pūlim, kāds līdz šim bijis. Uzstāšanās festivālā bija mūsu sapņa piepildīšanās, un mēs saņēmām daudz patīkamu atsauksmju un uzmanības pēc šīs uzstāšanās. Kaut gan, atgriežoties mājās no mūsu pirmās turnejas “Lebensnehmer Tour”, varu teikt, ka bija fantastiski spēlēt dažādās vietās Vācijā un Nīderlandē, sevišķi Oberhauzenā, kurā koncerts bija pilnībā izpārdots.

Ko ļaudis var sagaidīt, nākot uz jūsu koncertiem?

Frīda: Parasti publika novērtē to, ka esam ļoti enerģiski uz skatuves un mūsu mūzika skan tieši tāpat kā vinila platē.

Principā tas, ko tu dzirdi, klausoties albumu, ir tas, ko dzirdēsi koncertā.

Koncertu apmeklētāji parasti ir pārsteigti par dziesmu dažādību. Tu dzirdēsi “Iron Maiden” un sešdesmito gadu sērfroku, ja atnāksi uz mūsu koncertu. 

Kādas ir jūsu domas par mūsdienu Alternative Rock skatuvi? Kas jūsuprāt kļūst aktuāls, kas pamazām pāriet uz vēstures grāmatu plauktu?

Dens: Patiešām grūti pateikt. Ļoti daudz dažādu lietu pašreiz notiek. Laikam tomēr ir neliela starpība, kurā valstī atrodies. Bet jā, patlaban retro vilnis ir ļoti aktuāls mūzikā. Ir forši, ka cilvēki cenšas radīt kaut ko savu.

"Spiral Skies"
"Spiral Skies" Foto: publicitātes

Kādi ir jūsu plāni pēc Eiropas turnejas noslēguma?

Dens: Mums ir ieplānoti daži koncerti, viens Zviedrijā, divi Latvijā un vēlāk viens Berlīnē, vasaras beigās. Man šķiet, ka uzmanība būtu jāveltī dziesmu sacerēšanai jaunajam albumam. Idejas līmenī arī mūzikas kompānija, kurā izdodam savu mūziku, gada beigās taisās rīkot jau otro festivālu.

Pastāstiet par “Blues for a Dying Planet”. Par ko ir albums?

Frīda: Šis ir grupas pirmais albums. Domāju, ka tas dod klausītājam ieskatu par to, kāda ir mūsu mūzika, ļoti dažāda, mūzika, kas flirtē ar dažādiem mūzikas stiliem.  Noklausoties pirmo dziesmu, klausītājs var būt pārsteigts, ka pārējās dziesmas izklausās pavisam citādi, ha ha. Domāju, ka albumā atspoguļojās mūsu muzikālas ietekmes, un visticamāk, ka arī nākamais albums būs tādā pašā manierē. Tas ir veids, kā mēs rakstām mūziku. Mums nav robežu.

Mūs nesaista ideja būt grupai, kas darbojās konkrēti nosprausta mūzikas stila ietvaros.

Runājot par pēdējo EP “Cult”, ir pagājuši nu jau pāris mēneši kopš tā izlaišanas, kādas ir cilvēku atsauksmes?

Dens: Izskatās, ka klausītājiem tas patīk, un tas ir patīkami. Daži saka, ka dziesma “Soundwise” ir “Blues For a Dying Planet” garāka versija, daži saka, ka tā ir atsevišķa dziesma. Katrā ziņā esam apmierināti ar rezultātu, un dziesma ir grāvējs arī koncertos.

---

Koncerti - piektdien, 24. maijā, Jelgavā, “Melno cepurīšu balerijā” un sestdien, 25. maijā, Liepājā “Fontaine Palace”.

Biļetes iepriekšpārdošanā ticketshop.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu